YAŞAM

Taşıyıcı Anne Nedir? Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur?

Selin Ciğerci ile Deniz Akkaya arasında geçen taşıyıcı anne ve çocuk polemiğinden sonra tüm Türkiye taşıyıcı annenin ne olduğunu merak etti. İşte ülkemizde yasal olmayan taşıyıcı annelikle ilgili detaylar…

Selin Ciğerci ile Deniz Akkaya’nın canlı yayında taşıyıcı anne ve çocuk tartışması yaşaması magazin gündemine bomba gibi düşerken, herkes taşıyıcı anneliğin ne olduğunu merak etti. 
Türkiye’de taşıyıcı annelik yasal olmasa da sosyal medyada ve internette taşıyıcı annelikle ilgili ilanlara rastlamak mümkün. İşte çok merak edilen taşıyıcı annelik ile ilgili detaylar…

TAŞIYICI ANNE NEDİR?
Türkiye’de birçok kadın doğuştan rahmi olmadığından dolayı ya da yaşamış olduğu sağlık problemleri sebebiyle annelik duygusunu tadamıyor. Son zamanlarda, farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan bazı çiftler taşıyıcı anneliği tercih ediyor. Tüp bebek gibi gerçekleştirilen işlemde erkeğin spermi ve kadının yumurtası kullanılıyor ve embriyon oluşturuluyor. 


Oluşturulan bu embriyonlar taşıyıcı annenin rahmine yerleştirirken, bebek, sperm ve yumurtası kullanılan çiftin genlerini taşıyor
Türkiye’de yasadışı olduğu için bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyenler, taşıyıcı anneliğin yasal olduğu Gürcistan, Amerika ve Hindistan gibi ülkeleri tercih ederken Kıbrıs da başvurulan yerler arasında bulunuyor. Türkiye’deki ajanslar aracılığıyla sağlık turizmi adı altında gerçekleştirilen bu organizasyonda anne-baba adayları taşıyıcı anneliğin yasal olduğu ülkelere gidiyor. 

TAŞIYICI ANNELİKTE YAŞ ÖNEMLİ Mİ?
Adaylar arasından taşıyıcı anneyi seçen çiftler, işlemden önce onunla tanışıyor. Doğum gerçekleştikten sonra aile çocuğu Türkiye’ye getirerek nüfusuna geçiriyor. Taraflar doğumdan sonra birbirleriyle bir daha görüşmüyor.
Son yıllarda ünlülerin de tercih etmesiyle gündeme gelen bu yöntem, Türkiye’de yüzlerce kadının umut kapısı oldu. Yasadışı olmasına karşın internet siteleri ve sosyal medyada aracılığıyla ‘taşıyıcı anne pazarı’ bulmak mümkün hale geldi. Yüzlerce kişi, taşıyıcı anne olmak veya taşıyıcı anne bulmak için buralara ilan veriyor. Adaylar arasında atanamayan öğretmenden Türkiye’de yaşayan yabancılara kadar her kesimden kadın bulunuyor. Yaşları tercihen 20-49 arasında değişirken, 3 çocuk sahibi olan da, daha önce taşıyıcı annelik yapan da var. İstedikleri ücret ise 150 ile 300 bin lira arasında değişiyor.

TAŞIYICI ANNENİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
1. Hamile kalacak kişinin bütün tahlilleri yaptırması ve ilerde bebeğe zarar verebilecek hiçbir hastalığı, bağımlılığı olmaması gereklidir.
2. Taşıyıcı annenin en son ne zaman gebe kaldığı, ne zaman kürtaj olduğu gibi konulara doğru bilgiler vermesi bebeğin hayatı için oldukça önemlidir.
3. Taşıyıcı anne olacak kişinin rutin kontroller geçirmesi önemlidir. Taşıyıcı annenin psikolojik olarak bu sürece hazır olması önemlidir.

SEKTÖR HALİNE GELDİ
Globalleşen dünyada internetin her eve girmesi, taşıyıcı anneliği devasa bir sektör haline getirdi. Eşinden ayrılıp maddi sıkıntı çeken bazı kadınlar da taşıyıcı anneliği adeta bir meslek olarak görüyor.

YURT DIŞINDAKİ TÜRK DOKTORDAN UYARI

Merkezi Gürcistan’da olan taşıyıcı annelik ajansının sahibi olan bir doktor, internette taşıyıcı anne ilanı verenleri uyararak: “Taşıyıcı annelik Türkiye’de suç. Yasalara göre soy bağı değişimi olduğu için Türkiye’de kesinlikle yasak. Bizi de arıyorlar taşıyıcı annelik için ama uyarımızı yaparak telefonu kapatıyoruz. Merkezimiz Gürcistan’da. Türk vatandaşlarının taşıyıcı annelik yapmasını ve ailelerin kendi adaylarını bulmasını kabul etmiyoruz. Yasal olarak burada, Gürcü annelerle bu işlemi yapıyoruz. Her şey legal. Gürcistan’da 3 yılda 80 Türk çift bu yöntemle çocuk sahibi oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Habertürk-Soner Özcan

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }