Tatil dönemleri, her insanın kilo vermek için can attığı, kilolu görünmek istemediği bir dönemdir. Tatil dönemindeyken elbet kendimize tatilde diyet yapılıp yapılamayacağını sormuşuzdur. Çünkü tatil algısı tamamen özgür olunan, önüne geleni yemek, her canının istediğini yapmak gibi bir algıdır aslında. Peki ya gerçekten tatil döneminde diyet yapılabilir mi? İşte cevabı… Ve eğer yapılıyorsa bunun nasıl yapılacağı…

Diyetisyenler ile görüşerek tatilde hem eğlenip hem de kilo vermenin yollarını öğrendik ve sizler için derledik. İşte magazinburada.net ekibi olarak sizlere hazırladığımız tatil diyeti…

Tatil, Yeme Özgürlüğü Değildir!

   Tatil sezonunun içerisindeyiz ve virüs salgını nedeniyle herkes daha yeni yeni tatillere gitmeye başladı. İşte bu kısma gelmişken tatil ile ilgili konuşalım biraz. Öncelikle tatil demek özgürlük demek değildir. Yani evet, özgürlük demektir ancak bu özgürlüğün içinde yeme özgürlüğü yoktur! Eğer yeme özgürlüğüne sahip olduğunuzu düşünüyorsanız burada çok büyük hata yapmış olursunuz.

Keyifle gidilen ve fit olmak için can atılan tatile gittiğimizde tüm o emekleri hemen silip atabiliyoruz. Sağlıksız, bol kalorili ve oldukça düzensiz bir beslenme stili oluşturuyoruz ki bu tüm emeklerin boşa gitmesine neden oluyor. Bu zaman içinde mutsuzluğa sürükleyebilir kişiyi. Bu durumun önüne geçemez miyiz? Tabi ki geçebiliriz, peki ya nasıl? Gelin bakalım…

Tatilde Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

    Tatilde başvurmanız gereken, sizin için hazırladığımız beslenme programı 3 ana ve 3 ara öğünden oluşmaktadır. Uyanınca yapmamız gereken ilk şey öncelikle 2 su bardağı ılık su içmek olmalıdır. Bu metabolizmanın çalışmasını uyarır ve vücudun harekete geçmesi için adım atılır. Sonrasında da 2 adet kuru kayısı tüketilmeli ki vücudumuz güne hazırlanma aşamasındayken metabolizma hızlanmış ve yağ yakımı desteklenmiş olur. 

Kahvaltı Önemli!

   Günün ilk öğünü olan kahvaltı, mutlaka 7 ile 9 arasında yapılmalıdır. Menüde de protein alımını sağlamak adına bir adet yumurta ve 2-3 dilim beyaz peynir, yanında da sadece 1 dilim buğday/çavdar ya da kepek ekmeği tüketilmelidir.

Ekmek yemeyi bırakmadan kilo vermek istiyorsanız da “Ekmek Yemeden Doyamıyorum ama Zayıflamak da İstiyorum” Diyenler İçin: Ekmek Yiyerek Zayıflamak Mümkün mü?yazımızı okuyabilir ve ekmekler hakkında da bilgiler edinebilirsiniz.

Bunların yanı sıra öğünde bolca yeşillik, 1 porsiyon kadar meyve, 4-5 adet yeşil zeytin ve sadece 1 fincan yeşil çay ile de taçlandırabilirsiniz. Her ne kadar porsiyonlar kişiden kişiye değişiklik gösteriyor olsa da kilosunu korumak isteyenler için oldukça ideal porsiyon boyutlarıdır.

Ara Öğün

   Günün ilk ara öğününü öğle olmadan önce yapmalısınız ve bu öğünde açlık hafifletecek bir şeyler yemelisiniz. Örneğin birkaç ceviz, hurma ve bir fincan yeşil çay vs. gibi.

Öğle Yemekleri Tam Öğle Saatinde!

   Saat 12.30 ile 13.30 arasında öğle yemeğini bir kase çorba ile taçlandırabilirsiniz. Bu öğünde ana yemek kuru baklagillerden birisi ya da sebze yemeği olabilir.

Bu öğünde önemli olan detay aslında yemek miktarı. Kilomuzu korumak ya da azaltmak istiyorsak porsiyonları küçük tutmak oldukça doğru olacaktır. Bunun yanı sıra bir kase salata ve bir su bardağı ayran da mükemmel tercih olacaktır.

Ara Öğün -2

   İkinci ara öğüne geldik ve bu da 15.30 ile 16.30 arasında olmalıdır; ayrıca oldukça hafif tutulmalıdır. Tüketilecek olan 10 tane çiğ badem ve bir porsiyon meyve, 1 su bardağı kefir ya da 1 su bardağı ayran…

Akşam Yemeği En Geç 7’de Yenilmelidir!

   Akşam yemeklerini en geç 19.00’da yemeniz gerekmektedir. Bu saat sonrasında vücut biraz daha yavaşlar çünkü. Sebze yemeği ideal bir seçim olabilir. Ayrıca bu ölçüler yine kişiden kişiye değişmekle birlikte ideal kiloya ulaşmak adına 6-7 kaşık fazlasına ulaşmamalısınız.

Yine de bu öğününüzde bir kase salata ya da bir kase yoğurda yer verebilirsiniz. Kendinize ödül vermiş gibi olacaksınız…

Son Öğün

Gardrop temizliği yapmanın püf noktaları: Kışlıkları yerleştirirken nelere dikkat etmelisiniz? Gardrop temizliği yapmanın püf noktaları: Kışlıkları yerleştirirken nelere dikkat etmelisiniz?

   21.30 insan vücudunun en bitkin ve aç hissettiği saattir. Bu saatte yapılması gereken şey son öğün olduğunun farkına varmak ve oldukça hafif bir öğün geçirmektir. Bu öğünde yağsız ya da az yağlı süte bir çay kaşığı kadar tarçın, bir çay kaşığı zerdeçal, bir çay kaşığı zencefil ekleyebilir ve kan şekerinizi dengeler, bağışıklığı güçlendirebilirsiniz. Böylece de günlük sağlıklı beslenmenizi tamamlamış olursunuz.


Tatil dönemini herkes yiyerek içerek, kendini ve vücudunu şaşırtarak geçirmek ister ki herkesin doğal hakkıdır bu. Burada aslında olay çok yemek yememek. Her şey yine yenilebilir ama dengeli bir şekilde yenilmelidir.

Eğer ki sizde keyifli bir tatilin sonunda bir sonraki yaza kadar acı çekmek, uğraşmak ve pişmanlık yaşamak istemiyorsanız, eğlence özgürlüğünüzü gidip de yeme özgürlüğünüze çevirmemelisiniz.