Türk sinemasına unutulmaz izler bırakan, ilk işçi ve grev filmi olarak kabul edilen Karanlıkta Uyananlar ile tanınan yönetmen Ertem Göreç, hayatını kaybetti. Aynı zamanda milli basketbolcu da olan Göreç'in ölümü ailesini ve sevenlerini yasa boğdu.
Toplumsal gerçekçi filmleriyle Türk sinemasında 1960'lı yıllara damga vuran usta yönetmen ve milli basketbolcu Ertem Göreç, 89 yaşında hayatını kaybetti. İşçi sınıfının mücadelesini anlattığı ve ilk grev filmi olarak da bilinen Karanlıkta Uyananlar ve Otobüs Yolcuları ile tanınan yönetmenin ölümü, ailesini ve sevenlerini yasa boğdu.
TAZİYE MESAJLARI PAYLAŞILDI
Ertem Göreç'in ölümünün ardından sinema dünyasından farklı isimler, sosyal medya hesapları üzerinden taziye ve başsağlığı mesajları yayınlandı.
Sinema yazarı Barış Saydam, "Ertem Göreç vefat etmiş. Herkes yönetmenliğini bilir Ertem Hoca'nın. Ama Türk sinemasının hafızalarından biriydi. Tüm sektörü, Yeşilçam kültürünü, o dönemi dinleyecek kimsemiz kalmıyor yavaş yavaş. Bir dönem tamamen kapanıyor." mesajıyla üzüntüsünü dile getirdi.
#ErtemGöreç
— Handan Kümbetlioglu (@handankumbetli1) March 12, 2021
..Seyirciyi dışlarsan, o da seni dışlar. Bu ilkiydi…
İkincisi, ilgi çekici olmayan bir konu ile ilgili film yapılamaz.
Şimdi üçüncüsünü söyleyeceğim: Gerçekleri söylemekten korkmayacaksınız!"
Ertem Göreç
Sinemanın büyük emekçisi
Hocamıza rahmet ve minnetle ???? pic.twitter.com/faoGN1MlgZ
ERTEM GÖREÇ KİMDİR?
Ertem Göreç 4 Aralık 1931'de Bursa'da doğdu. Kafkas asıllı avukat Ali Asaf Bey ile Arnavut asıllı Nazmiye Hanım'ın üçüncü ve son çocuğudur. Ortaokul öğreniminin ardından 1948 ile 1958 yılları profesyonel olarak spor yaptı ve basketbolda 15 kez milli olarak, Milli Takım formasını terletti.
Sinemaya kurgucu olarak ve yönetmenlere asistanlık yaparak giren sanatçı, 1959 da 'Kanlı Sevda' filmiyle yönetmenliğe başladı. İşçi sorunları ve grev üzerine yapılmış ilk filmimiz olan 'Karanlıkta Uyananlar' ve toplumsal gerçekçi 'Otobüs Yolcuları' gibi filmleri Yeşilçam'a kazandırdıktan sonra her konuda film yapmıştır. Ayrıca, Göreç'in çektiği 'Pamuk Prenses ve 7 Cüceler' filmi fantastik sinemamızın ilk örneği sayılmaktadır.