Doktora  gittiğimizde bize ilk söylediği genelde 'şeker tüketmeyin' oluyor. Çeşitli hastalıklara neden olan şekerden kurtulmanız için size can alıcı tavsiyelerde bulunuyoruz. İşte detaylar...

MUTFAK RAFLARINI BOŞALTIN

En önemli adımlardan biri mutfak reyonlarında şeker bulundurmamak. Yemeklerinize şeker katmamanın en etkili yolu budur. Hazır gıdaların içinde genelde şeker bulunur. Anlayacağınız hazır gıdalardan da uzak durmalıyız. Buzdolabınızda birkaç meyve bulundurun. Çikolata, hazır meyve suları, bisküviler, kahvaltılık gevrekleri hayatınızdan çıkarın.

ETİKET OKUMAYI ÖĞRENİN

Alışverişe gittiğinizde satılan çoğu gıdanın içinde rafine şekeri bulunuyor. Etiketlere dikkat edip şeker katılmayan gıdaları almalıyız. Dışarda yemek yerken de şekersiz gıdaları seçmeliyiz.

Glikoz, esas uzak durmanız gereken şeker türüdür. Diğer şeker türleri ise meyve şekeri olan fruktoz ve süt şekeri olan laktozdur. Şekeri bırakma yolundaki ilk hedefiniz glikozdan uzak durmak olsun. Laktoz tüketmemek için laktozsuz süt ya da badem sütü seçeneklerini deneyebilirsiniz.

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN

Tatlı krizini önlemek için protein tüketmenizde fayda vardır. Az yağlı et, tavuk, balık, yumurta ve peynir gibi hayvansal proteinler yenebilir. Mercimek, nohut, kuru fasulye, siyah fasulye, maş fasulyesi gibi kurubaklagiller, yoğurt, peynir, kefir, ayran tüketebileceğiniz proteinli besinler içinde yer alır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sadece çocuklarda mı görülür? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sadece çocuklarda mı görülür?

TATLIYI KAHVALTIDA YİYİN

Güne sadece kahve ile başlamanız başınıza dert açabilir. Bu gibi durumlarda tatlı krizi patlak verir. Önlem içinse yi bir kahvaltı yapıp bal, hurma veya pekmez gibi tatlı gıdaları belirli ölçülerde kahvaltıda tüketmeyi deneyebilirsiniz.

ATIŞTIRMALIK ANLAYIŞINIZI DEĞİŞTİRİN

Gün içinde yaşanan açlığı bastırmak için ara öğünler çok önemli. Ara öğünler kadar önemli bir şey daha var, o da ara öğünde ne yediğiniz. Kahvenin yanında çikolata, çayın yanında kurabiye devrini kapatma zamanı! Ara öğünlerinizi meyve, kuruyemiş, kuru meyve gibi hafif ama etkili besinlerle yapın.

1 KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ...

Yanlış! Bir kereden bir şey olur. Aklınızda sizi kandırmaya çalışan sese “Hayır” demeyi öğrenin. Çevrenizde size ikram edilen şekerli atıştırmalıkları da kibarca reddedin. Çantanızda çiğ badem, çiğ fındık, hurma gibi atıştırmalıklar bulundurun. Şeker ihtiyacınızı bu tarz sağlıklı besinlerle karşılayın.

YEMEKLERİNİZİ EVDE PİŞİRİN

Evde yemek yiyerek şeker tüketiminden kaçınabilirsiniz. oğu restoran, yemeğin tadını ve rengini artırmak için çeşitli şekillerde şeker ve tuz ekler. Bu yüzden yemeklerinizi kendiniz yaparsanız daha sağlıklı beslenmiş olursunuz.

TATLANDIRICILARDAN UZAK DURUN

Şekeri bırakmak için yapay tatlandırıcıları denemeyin. İçeriğinde aspartam ve sakarin gibi tehlikeli ve kanserojen maddeler içeren tatlandırıcılar uzun vadede sağlığınıza zarar veriyor ve bir nevi şeker bağımlılığını sürdürüyor.

BOLCA SU İÇİN

Her gün yeterli miktarda su içmelisiniz. Su sayesinde tatlı ihtiyacınız azalır ve tok kalırsınız. Ayrıca su şekeri vücuttan atmanızda yardımcı olur.

Editör: TE Bilişim