Şarkılarıyla Türk Pop Müziği’ne damga vuran Hakan Peker siyasete girmeye hazırlanıyor.

'Arka Sokaklar' sizisinin Mesut Komiseri Şevket Çoruh'un annesi vefat etti 'Arka Sokaklar' sizisinin Mesut Komiseri Şevket Çoruh'un annesi vefat etti

Odatv’ye konuşan Peker, Safranbolu’dan Belediye Başkanlığına adaylığını koyacağına yönelik iddialara yanıt verdi:

Hakan Bey öncelikle çok iyi göründüğünüzü söylemek istiyorum. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Hakan Peker: Bodrum’dan tatilden geliyoruz. Çok iyiyim, çok enerjiğim.

- Türk pop müziğinin eskimeyen isimlerindensiniz. Şarkılarınız 1990’lı yıllardan günümüze dilden dile söyleniyor. O yıllardan bu yıllara kadar neredeyse her sene bir hit şarkınız var. Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Hakan Peker: 1989 yılında “Bir Efsane”, 1991 yılında “Camdan Cama”, 1992 yılında “Hey Corç, 1993 yılında “Amma Velakin”, 1995 yılında “Ateşini Yolla Bana”, 1998 yılında Nefise Karatay ile “Bir Efsaneyi” yeniden yaptık yine tuttu. 2000 yılında “Karam” yılın en çok satan albümü oldu. On bir sene boyunca son sürat gitmişiz ve çok parça üretmişiz. Çok iyi şarkılar seçmişim, çok iyi bestecilerle çalışmışım. Bazen düşünüyorum nasıl denk geldi, niye bu kadar tuttu bu şarkılar, nasıl bu kadar çok insana hitap edebildik diye. Sonra şuna karar verdim. Demek ki benim müzik zevkimle toplumun müzik zevki eşit gidiyormuş. Bir şarkıyı seviyorsam, bu şarkı tutar diyorsam o şarkı mutlaka tutuyormuş ve tutmuşta. Bir şarkının ne kadar tutacağını, ne kadar büyüyeceğini, nereye gideceğini ben bilmiyordum. Sadece bu şarkı çok sevilecek diyordum. Ama tabii şarkıları bazen tutamıyorsun statlara kadar gidiyor, milyonlar söylüyor. Avrupa’nın her tarafına yayılıyor, Amerikalara kadar gidiyor. O aralar çok büyük başarılar elde ettiğimiz doğru. 2004’ten sonra dijitalle beraber o müzikteki fırtınalı akımlar yavaş yavaş durdu. Durunca da biz de biraz yavaşladık. Sonra tekrardan arada bir yapmaya başladık. Mesela Karam 1990’lar ve 2000’lerde en çok satan albümdü. Karam hatta 23 yıl sonra bu dönemde tekrar Z kuşağını yakaladı. Bütün her yerde çalıyor, herkes yeni bir şarkı zannediyor. Ben de yeni bir klip çekeceğim zaten ondan dolayı. Bu çok güzel bir şey aslında. Şimdi konserlere devam ediyoruz.

-Biz X kuşağıyız, aradan bir Y kuşağı geçti şimdi ise Z kuşağı var. Z kuşağı ile aranızdaki iletişim nasıl?

Hakan Peker: 16-17 yaşında çocuklar resim çekilmek için yanıma geliyorlar. “Çocuklar nerden tanıyorsunuz beni” diyorum. “Biz seni internette Karam şarkısından dolayı çok sevdik. Çok benimsedik, oradan tanıyoruz” diyorlar.  Şaşırıyorum. 7 yaşından tutun da 60 yaşına kadar insanlar konserleri izliyorlar. Hoş bir şey bu. Müziğe başlarken bunları hiç hesap etmedim inanın. Beni hala şu kadar severler diye bir derdim olmadı.

"BENİ HEYECANLANDIRAN KİMSE YOK"

-Burak Kut, Özlem Tekin gibi isimleri Türk müziğine kazandırdınız. Şimdi yeni nesilde ışık gördüğünüz isimler var mı?

Hakan Peker: 1990’lı yıllarda Türk pop müziği çok popülerdi. Biz onun temelini attık. Şimdiki şarkılar o kadar içerikli değil zaten. Şimdiki sanatçıların da birçoğu çok fazla idealist değil, olsalar bile işi çok fazla götüremiyorlar. En fazla bir albüm, bir şarkı, iki şarkı. Biz on tane şarkı çıkartır, albüm yapardık. Bunu da piyasa olarak karşılardı. Hem satış olarak hem popülerlik olarak hem de her anlamda bir rüzgâr eserdi. Şimdi bir şarkıyı yapmak, o şarkıyı lanse etmek veya müzikle gündem olmak çok zor bir şey. Şu anda yeni nesilden beni heyecanlandıran çok fazla kimse yok açıkçası. Hala büyük konserlere giden birçok arkadaşımız yine 90’lı yıllarda star olan arkadaşlarımız. Hala domine eden, binlerce kişiyi konserlere toplayan şarkıcılar yine 90’larda çıkan şarkıcılar. Bir ara rap akımında üç beş sanatçı arkadaşımız çıktı. O da rutine girdikten sonra iş tekrar eskiye döndü.

"ŞURADAN 'BAŞKAN OL' DESELER KABUL ETMEM"

-Geçtiğimiz günlerde basında Safranbolu’dan Belediye Başkanlığına adaylığınızı koyacağınıza dair haberler çıktı. Öncelikle neden Safranbolu ve bu iddialar doğru mu?

Hakan Peker: Bu iddialar doğru. Benim annem Eflanili. Eflanili de Karabük’ün bir ilçesi. Safranbolu’da aynı şekilde öyle. Ben Safranbolu’ya çok gidip geliyorum. Yılda en az on kere gider gelirim. O yörenin çocuğuyum, o havayı teneffüs ettim orada çok arkadaşım var. Safranbolu Dünya Miras Kenti olduğu için hakkettiği yerde olduğunu düşünmüyorum. Orayı sanat ve kültür adına çok daha iyi bir yerlere taşıyarak, turizm adına çok popüler hale getirerek, oraların ekonomisini canlandıracağıma ve orada kültür-sanat adına çok doğru şeyler yapacağımıza inanıyorum. Orası Kapadokya’nın yüzde elliler gibi bir popülerliğini sağladığı anda biz oraya rahat 30-40 milyon turist getiririz.  Bu da esnafın rahatlaması, halkın nefes alması ve orada kültürel faaliyetlerin artmasıyla her anlamda oradaki insanların rahat edeceğini ve çok daha kaliteli yaşam biçimlerine sahip olacaklarını düşünüyorum. Bu radikal projelerin parayla alakası yok. Fikir ve uygulamayla ilgili bir şey. İlk defa da bu konuyla ilgili, neler yapabileceğim ile ilgili açıklamayı size yapıyorum. Tabii bunlar yapmak istediklerimin sadece birkaçı. O yüzden Safranbolu’yu istiyorum. Yoksa farklı bir yerin belediye başkanı olmak adına bir isteğim yok. Seni Safranbolu’ya Belediye Başkanı yapmayalım da şuradan gir oradan başkan ol deseler onu kabul etmem. Ben özellikle Safranbolu halkıyla bütünleştiğim, oranın halkıyla bir şey yapmak istediğim için orayı seçtim. Ve arkamdan “hadi” diye de olumlu bir itme var.

HAKAN PEKER HANGİ PARTİDEN ADAY OLACAK?

-Peki görüştüğünüz bir parti var mı?

Hakan Peker: Şu anda özellikle görüştüğümüz bir parti yok. Bir takım ufak tefek görüşmeler oluyor ama direk ben yapmıyorum bu görüşmeleri daha çok yakınlarım, arkadaşlarım o işle ilgileniyorlar. Şu an bir parti ile görüşmek için erken. Belki bir partiyle seçime gidebiliriz belki de partiyle olmazsa bağımsız girebilirim. Ama her şekilde önümüzdeki yerel seçimlere gireceğiz.

Editör: İlayda Dülger