Vajinanın da depresyona girdiğini duymuş muydunuz? Vulvodini adı verilen bu durum, dış genital bölge olarak bilinen bölgedeki ağrılara verilen gelen isimlerdir. Milyonlarca kadın, bu bölgede yani vajina bölgesinde bu sebeplerle acı çekiyor. Yapılan tüm yeni çalışmalar da depresif vajina olarak bilinen tıbbi durumun kadınlar için sorun olmasının önüne geçebilmek adına yöntemler geliştirmeye çalışmaktadır. Peki ya vulvodini adı verilen bu problem tam olarak ne?
Vulvodini Tam Olarak Nedir?
Kadınların ortalama %15’inde görülen bu problem, yani vulvodini, dış genital bölge ağrısı anlamına gelmektedir. Vulva, kadınların vajina bölgesinde yer alana iç dudaklar ve dış dudaklar, klitoris, vajina girişi, kızlık zarı yapılarının hepsini içeren bölümdür. Genital ağrılar, sürekli olarak olacağı gibi dönem dönem de olabilmektedir. Zonklama, iğe batması ya da yanma şeklinde olabilir. Bazen ise o bölgelerde bıçak kesiği, yaraya tuz basma, asitle yakma gibi hislerle de tarif edilebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Her yaştan kadında görülebilen vulvodini, acıma, yanma, kaşıntı, batma, şişlik gibi ana belirtilere sahiptir. Belirli bölgelerde ortaya çıkabilen bu problem bütün genital bölgede de hissedilebilmektedir. Genital ağrılar, aylarca, yıllarca sürülebilmektedir. Hastalar tarafından oldukça can sıkıcıdır bu durum. Ağrılar, bazen adet öncesi dönemde çok yoğun yaşanabilmektedir.
Seks Sırasında Tetiklenebilmektedir
Tampon takma sırasında veya seks sırasında temas sonrasındaki ağrı tetiklenebilmektedir. Ağrılar, kalça bölgesine, iç bacaklara yayılabilir ve git gide artabilir.
Vajinismustan Farklı mı?
Vulvodini, genel olarak psikolojik etkenler sonucunda ortaya çıkan vajinismus rahatsızlığından çok farklıdır. Vajinismusta cinsel birliktelik sırasında ağrı çekme korkusu yaşanır ancak vulvodinide gerçekten ağrı, acı hissiyatları oluşmaktadır. Bu ağrılar, ilişki yanı sıra normal yaşamda da olabilmektedir ve kişinin de psikolojisine olumsuz etkiler katar.
Vulvodini Neden Olur?
Genital bölge, sinir açısından oldukça hassas bir bölgedir ve mantarlara karşı duyarlılık, pelvik kaslara spazmlar, hormon bozuklukları, cinsel taciz öyküleri, antibiyotik kullanımı ve bu kullanımın sık olması, kimyasallara karşı alerjiler ve genetik faktörler, vulvodini oluşumuna neden olmaktadır.
Vulvodini Acısını Hafifletmek İçin Neler Yapılabilir?
Vajina depresyonu olarak anılan vulvodini hastalığı için genelde anestezik jel, antidepresanlar içerikli reçeteler yazılır. Acıyı hafifletebilmek için ayrıca ede kendiniz yüzde yüz olan pamuklu iç çamaşırlar kullanmalısınız. Ayrıca kokulu hijyen ürünlerinden kaçınmalı, vajina bölgesine de soğuk kompres uygulamalısınız.