Kadınların şıklık yarışında vazgeçilmezi olan yüksek topuklu ayakkabılar, her ne kadar çok giyildiğinde can yakıcı olsa da vazgeçilmezliğini asla yitirmiyor. Duruşu, uzun boylu gösterişi ve asil duruşu, kadınlar için ne olursa olsun ön planda oluyor. Ancak farkında olmadan sağlık problemlerine de topuklu sevdamızla davetiye çıkarıyoruz. Evet her güzel şeyin bir kötü yanı var ama yüksek topuklu ayakkabıların tehlikesi şıklığından biraz daha ön planda kalıyor… Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları defalarca uyarıyor aslında tüm kadınları. Ama şıklık için….
Yüksek topuklu ayakkabı giymek, ayak çevresinden başlayarak geçici kas gerginliklerine neden oluyor. Geçiciymiş ne olacak diye düşünmeyin, çünkü bazen hasarlar kalıcı olabiliyor. Sürekli olarak giyilen topuklu ayakkabılar bel problemlerine sebep olabiliyor. Kalıcı bel problemleri de içinden çıkılamaz anlara sebep olabiliyor maalesef. Omurgada yamulmalar, eğrilikler yanı sıra kalça, diz, omuz gibi bölümlerde de doğal duruş kolaylıkla bozulabiliyor. Ama bütün bunların yanı sıra yüksek topuklu ayakkabıların en çok zarar verdiği yerler ayak, ayak bileği ve eklemlerin yumuşak kısımlarıdır. Bu da yürüme ve hatta oturma sırasında ağrılar oluşmasına neden olabiliyor.
Yüksek topuklu ayakkabı zararları denildiğinde aslında kendi içinde ayrılacaktır. Ayakkabı topuğunun uzunluğuna göre görülecek olan zarar da değişecektir. Ön kısma daha fazla baskı yapılacaktır ve bu da ciddi morarmalara ve kas yorgunluklarına neden olabilmektedir. Sık sık yüksek topuklu giyiyorsanız eğer bacaklarınızın ön taraflarında oluşacak olan basınç ile bükümlü bacaklarınız oluşmaya başlayacak ve bununla birlikte o dengeyi sağlamak adına arkaya ya da öne baskı yapılarak yürümeler başlayacak ve tüm bunlar kendine işkencedir aslında.
Yüksek topuklu ayakkabı zararları arasında diz kapağında zedelenmeler, kireç oluşumu da görülmektedir. Dizin iç bölümüne basınç uygulanır ve bu da eklem rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Ayrıca baldır kaslarına çok fazla baskı yapıldığından baldır kasları da kasılmaktan kalıcı olarak kısalacak ve çok daha sert olacak. Bu da uzun vadede yürüme bozukluğuna neden olacaktır. Zaten yaş daha da ilerledikçe bu kasların kolaylıkla hareket ettirilemeyeceği biliniyor ve zamanında dikkat edilmediğinde ilerleyen yaşlar için çok büyük ağrılar ve problemler oluşturacağı kesindir.
Yüksek topuklu ayakkabıların zararları görüldüğü üzere oldukça çok.. Her ne kadar şık duruş sergilese de mümkün mertebe giymemek gereklidir. Çünkü vücudun birçok yerine çeşitli hasarlar verebilmektedir görüldüğü üzere. Yüksek topuklu ayakkabılar yüzünden iltihaplanmalar, kırıklar, çıkıklar, eğrilikler, kaslarda kısalma gibi çok problem sayabiliriz.
Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ayakkabı satın alma aşamasında yapılması gereken ilk şey, ayakkabının giyilip belirli bir süre onunla yürümek olacaktır. Birçok insanın fiziksel olarak bir ayağı diğer ayağına oranla daha büyük olmaktadır. Bu nedenle de her iki ayağınızın da rahat ettiği ayakkabıları almanız gerekmekte ve doğru olan da budur. Çok dar alınan ayakkabılar alınmamalıdır. Çünkü çok ayakta durulduğunda ya da uzun yolculuklarda ayaklarda şişmeler yaşanabiliyor, eğer dar ayakkabı alınacak olursa ayak parmakları şişecektir ve bu da nasır oluşumuna neden olacaktır. Yüksek topuklu ayakkabı zararları sizi az etkilesin ya da etkilemesin istiyorsanız kullanımı sınırlandırmanız gerekmektedir. Yalnızca özel günlerde ya da size çok şıklık kazandıracağı günlerde giymelisiniz. Yüksek topuklu ayakkabı giymek istediğinizde bu bahsettiklerimi hatırlayın ve kendinizi frenleyin. Yapılan araştırma ve anketlere göre ayrıca yüksek topuklu ayakkabıyı 3 gün üst üste giyen kadınların düştüğü yönünde bir sonuç ortaya çıkmıştır.
Şıklığınıza şıklık katıyor olsa da yüksek topuklu ayakkabı zararları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kalçaya, baldıra, bele, omurlara, bacaklara, diz kapaklarına derken tüm iskelet ve kas sistemi üzerinde olumsuz etkilere sebep olacaktır. Bu nedenle de şıklık mı sağlık mı seçimini çok iyi yapmanız gerekiyor. Tabi giymeyin demiyorum, giyebilirsiniz ancak sınırlandırma getirmeyi unutmamalısınız.