Kurban Bayramı’na bir gün kala yani Arefe gününde acak ibadetlerden birisi de “1000 ihlas okumak” olarak bilinir. Bir hadis-i şerifte arefe günü İhlas Suresi okunmasıyla ilgili “Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur. (Ebu-ş şeyh)” deniyor. Peki İhlas Suresi’nin fazileti ne?
İHLAS SURESİ’NİN FAZİLETİ
Bayramdan bir önceki gün olan arefe günü yapılacak ibadetler, günün ilk saatleri itibarıyla araştırılmaya başlandı. İhlas Suresi'nin faziletiyle ilgili ise bir hadis-i şerifte “İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir.(Ebu-ş şeyh)” deniyor.
İHLAS SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul hüvellâhü ehad
2- Allâhüssamed
3- Lem yelid ve lem yûled
4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad
İHLAS SURESİ TÜRKÇE ANLAMI
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki; O Allah bir tektir.
2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
3- Doğurmadı ve doğurulmadı
4- O 'na bir denk de olmadı.
AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS HANGİ VAKİTTE NE ZAMANA KADAR OKUNUR?
Arefe günü 1000 İhlâs okurken, ihtiyaç hâlinde, arada konuştuktan veya başka bir iş yaptıktan sonra devam etmenin bir mahzuru bulunmamaktadır. Peş peşe okumak şart değildir. Mesela, bir kısmı sabahtan, bir kısmı öğleden veya ikindiden sonra okunabilir.
AREFE GÜNÜ OKUNABİLECEK DUALAR
Resûl-i Ekrem Efendimiz arefe gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur: “Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”
İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duânın hayırlısı arefe günü yapılan duâdır,""buyurarak Peygamberlerin arefe günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir: “Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir.”
Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre de arefe günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur: “Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri...”