SAĞLIK

Basura (Hemoroid) Karşı Nasıl Önlem Alırız?

Basur hastalığı Türkiye’de yaygın olarak görülüyor, 4-5 milyon insan basur hastası var. Evde kaldığımız bu günlerde basur (hemoroid) hastalığını nasıl önleriz.

Salgından dolayı velere kapandığımız için fazla hareket etmez olduk. Bu durumda  dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Kabızlığa bağlı olarak gelişen hemoroid yani basur da böyle bir durumda ortaya çıkabilir.

Hemoroid yani halk arasındaki adıyla basur makat bölgesinde en sık görülen hastalıklardan biri. Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Ahmet Doğan, corona virüs salgını günlerinde bu hastalıktan korunmak ve ilerlemesini önlemek için yapılması gerekenler hakkında bakın neler söyledi...

HEMOROİD (BASUR) NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Hemoroidin makat bölgesindeki damarların genişlemesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık evresi ilerlerse ağrı ve kanamalı geçebilir.

HEMOROİD İLERLEMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN...

Evde yarım saatten fazla oturmayı önermediğini söyleyen Dr. Doğan, “Kalbe geri dönüş sağlayan damarlar ile ilgili bir hastalık olduğu için hareket etmek çok önemli. Hareketsizlikle beraber bu damarlar iyi çalışmıyor. Hastalığın ilerlememesi için evin içinde spor yapmak gerekiyor. Uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak, toplar damarlardaki göllenmeyi artırıyor ve ağrı oluşmasına neden oluyor.

ÇÖMELİP YUKARIYA DOĞRU HAREKET EDİN

Evde yarım saatten fazla oturmayı önermiyoruz. Yarım saat oturduktan sonra ayağa kalkıp yürüyüş yapıp bacak kaslarını geliştirebilirler. Çömelerek diz kaslarını hareket ettirmeliler. Çömelip yukarıya doğru hareket etmek, toplar damarlardaki kanın kalbe dönüşünü artıracaktır. Makat bölgesindeki kanlanmayı da sonlandırıyor” ifadelerini kullandı.

BASUR İÇİN NE YEMELİ?

Sebzeli ağırlıklı beslenip, kabız yapmayacak gıdalar tüketip, bol su içilmeli. Basur hastalarında acı ve baharatlı yiyecekler makat çıkışında ciddi yanmaya sebep olur.

TURŞU, ACI, YAĞLI YİYECEKLERE HAYIR! 

Turşu, acı, baharatlı yiyecekler, yağlı yemekler basurun düşmanıdır, uzak durmak lazım. Basur tedavi edilmezse ameliyatın gerekli olduğu bir hastalık çünkü ilerliyor. Ameliyat olmamak için egzersizleri yapıp, yediklerine dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

GEÇ KALMADAN DOKTORA GİDİLMELİ

Basur belirtilerine rağmen bazı kişiler utandığından doktora gitmemektedir. Böyle durumlarda hastalık ilerlemekte ve tanısı geç konduğu için daha zorlu bir süreç geçirilmekte.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }