SAĞLIK

Bazı İnsanlar Neden Bir Türlü Aşık Olamıyor?

Karşınıza ne kadar insan çıkarsa çıksın asla aşık olamayanlardan mısınız? Peki ya bunun nedenini hiç düşündünüz mü? İşte insanların %20'sinde var olan aşık olamama problemi ve hakkında tüm detayları...

   Bilim insanlarının psikologlar ile birlikte yaptıkları detaylı bir araştırmaya göre, şu an bekar olan insanların yaklaşık %20’si aslında bugüne kadar hiç aşık olmadı. Bazı insanların iddia ettiği gibi illa ki romantizme gerek yoktur. Ancak bakıldığında bazı durumlar için etrafta uygun birileri olmaması durumu daha da karmaşıktır. İnsanların aşık olmasını ve yakın ilişkiler kurmasını engelleyen çok fazla faktör vardır; işte bu durumları sizler için derledik. Tüm detaylar için aşağıya alalım sizi…

Uzmanlara göre aşık olamamak için çok fazla neden vardır. Örnek verecek olursak, öz güven eksikliği, düşüklüğü aşık olamamak için önemli bir neden olabilir. Bu durumda da birinin isiz sevebilecek olmasına inanmanız da oldukça zordur. Bu da tabi ki birini sevme durumundan sizi alıkoyacaktır. Şimdi gelelim asıl sebeplere ve detaylarına…

Mükemmeliyetçilik

   Yalnız olmanın birçok nedeni olabilir ki bu nedenlerden birisi de mükemmeliyetçi yapıdır. Partnerinizin nasıl görünmesi gerektiğini bile kafanıza takıyorsanız ve bunu uzun süre düşünüyorsanız kafanızdaki bu profile izin vermiyor olabilirsiniz. Bu resim dışındaki görüntüler size çok uzak gelecektir. Yüksek beklentileriniz, yeterince iyi olmayanlar için aşık olmayı engeller.

   Ancak aslında farkında olmadan yaşamış olduğunuz bir durumun içerisinde kendinizi birden bulabilirsiniz. Genel olarak karşı-bağımlılık olarak adlandırılan bu yakınlık korkusu bunun temelini oluşturabilir.

İnsanlara yakınlaşmakta güçlük çekmek, çok yakın olmaya çalışan inanları uzaklaştırmak, endişeli davranışlar sergilemek, samimi ilişkilerden kaçınmak, sürekli olarak hata yapmaktan korkmak gibi birçok davranış mükemmel olma içgüdüsü içerir ve başkalarından yardım istemeye çekinmenize neden olur. Sürekli olarak meşgul olmak, kendi isteklerinden kaçınmak gibi davranışlar da karşı bağımlılık belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu tarzda olan insanlar, özel hayatlarında da çok çekingen davranışlar sergilerler ve kişisel alana çok fazla ihtiyaç duyarlar. Savunmasızlık ya da zayıflık göstermek gibi durumlardan korktukları için kimsenin kişisel alanlarını işgal etmeyi sevmezler ki onlar da onun alanını işgal etmesin.

Karşı-bağımlı olan insanlar, kendilerinden emin, başarılı, bağımsız görünürler ve bu şekilde görünebilmek adına çok fazla çaba harcarlar. Bu durum tabi ki doğru değildir ki yanlış davranışlar yanlış sonuçlar doğurur. İçten içe çok güvensiz, muhtaç olurlar ve ilişkilerinde de başarısız olurlar.

Çocukluktan Geliyor!

   Çoğun problemin kökeninde olduğu gibi aşık olamama durumunda da problemin kaynağında çocukluk yatıyor. Bu davranışların her biri çocukluğa uzanıyor ve geçmiş zayıflıklarını açığa vuran çocuklar, görmezden gelinen ya da sürekli alay edinen çocuklar olabiliyor. Bu şekilde de çocuklar güçlü ve bağımsız görünmeleri gerektiğini öğrenmiş oluyorlar.

Karşı-bağımlı davranışın en yaygın nedeni de kişinin ebeveynlerine karşı olan duygularının yitirilmesidir. Bundan sonra da zaten fiziksel ve duygusal taciz karşımıza çıkıyor.

Bu nedenle de çocuklar yakınlık kavramını reddedilme ve acıyla ilişkilendirmeyi öğreniyorlar. Travmaları onlara kimseye güvenmemeyi öğretiyor.

Romantik ilişkilerin temelinde samimiyet yatıyor ve bu sebeple de karşı-bağımlı insanlar, aşık olmalarının önüne geçerek onlara yakın olmaya çalışan insanların onlardan kaçmalarını sağlıyorlar.

Eğer ki aşık olamıyorsanız ve bu tercihiniz sizin dışında geliştiyse çözüm yolu bulabilmeniz oldukça kolay aslında. Kendinizle alakalı çok daha fazla bilgi edinin ve bu bilgileri değerlendirerek ilerleyin. Kitaplar, psikoloji makaleleri, sorular ve cevaplar inceleyin. Kendi duygularınızın üzerine düşünün ve ilk adım olarak problemi anlamaya yönelin. Daha sonra problemi anlamaya yönelik davranın ve sonrasında bunun üzerine çalışmalar yapın.

Psikolojik destekler alabilir veya danışmak için bir uzman ile görüşebilirsiniz. Bu bir problemdir ve bunun üzerine gidilerek üstesinden gelinebilir.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }