Stres, aşırı kilo ve uzun süre sigara kullanımı gibi etkenler, burun çalışma fonksiyonlarını bozmaktadır ve bu durum resmi olarak, deneylerle de kanıtlanmıştır. Hastalar da bize burunda et, alerji ve septum gibi birçok farklı şikayetle gelebilmektedir. Bu şikayetlere kulak verildiği zaman, kulak burun boğaz hekimlerinin çok iyi bir değerlendirme sağlaması gerekmektedir. Burun fonksiyonlarını bu şikayetler kadar çok fazla bozan stres, kilo ve sigara gibi etkenleri de hastaların muayenesi sırasında sorgulamak gerekmektedir. Çünkü her türlü faktör beklenmedik etkilere neden olabilmektedir.

   Stres hormonları, burun mukozalarında önemli ölçüde hasara neden olmaktadır. Burnun içini örten elbise tabaksı adı verilen bir tabaka vardır. Bu tabakaya bir mukoza adı veriyoruz. Mukoza, dış etkilere karşı burnu ve akciğerleri koruyan önemli bir tabakadır ve mukoza da dış etkilere karşı oldukça ciddi yanıtlar vermektedir; dolayısıyla stresten de çok fazla etkilenmektedir. Stres hormonlarının artması ile burun mukozası gevşer ve şişer. Hastalarda da buna bağlı olarak nefes problemleri ortaya çıkmaktadır. Kişiler, mukozada bulunan ödemin hızlı bir şekilde toparlanması için burun spreyleri almaktadır. Bu spreylerin yanlış kullanılması ile bağımlılık yapmaktadır.

Bu Etkenler Burun Sağlığını Çok Bozuyor: Buna Sigara da Dahil!

Sigara Burun Temizleme İşlevlerini Bozmaktadır

   Sigara dumanı, burun ve sinüslerdeki temizlenme çalışmalarını da bozmaktadır. Temizleme sisteminin bozulmasıyla burunda toz ve zararlı maddeler birikmektedir. Bu maddeler birikerek burun etlerinin şişmesine ve mukoza dokusunda ödeme yol açmaktadır. Sigara kullanımı da bırakıldığı takdirde burun yine eski sağlığına dönmekte ve eski sağlıklı yapısında dönmektedir.

Tırnaklarınızın sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolları... Tırnaklarınızın sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolları...

Bu Etkenler Burun Sağlığını Çok Bozuyor: Buna Sigara da Dahil!

   Horlama şikayeti ile bizlere başvuru yapan hastalarımıza öncelikle kilo verme önerisi sunulmaktadır. Yürüyüş yaparken de kan akışının hızlanması istiyoruz. Çünkü aşırı kilolu bir vücutta damak yapısı, aşırı yüke sebep olur. Hasta da kilo aldıkça farklı hormonlar salgılamaya başlar ve insülin direnci durumu ortaya çıkar.