COVID-19 ‘un hızlı yayılımını durdurmaya yardımcı olmak için “Eğri Düzleştirilmesi” Neden Önemli ?
Dünya Sağlık Örgütü yakın zamanda COVID-19'un pandemi olduğunu ilan etti. SARS-CoV-2 virüsü nüfus üzerinden yayılacak ve çoğumuz aşı geliştirilmeden önce enfekte olacağız. Bu on milyonlarca kişinin öleceği anlamına gelmiyor. Çoğu yaş grubunda virüs düşük ölüm oranına sahip.
Bununla birlikte, küçük kişisel fedakarlıklar yaparak, hastalığa yenik düşen insan sayısının mümkün olduğunca düşük olmasını sağlayabiliriz. Bu, yayılmanın yapabildiğimiz kadar yavaş olmasını da içerir. Yavaş bir bulaşma, sağlık sistemini bunaltmamak için çok önemlidir.
Milano'nun bulunduğu İtalyan bölgesi Lombardiya'da da olan buydu. Bölgedeki mükemmel bir sağlık sistemine rağmen, vakalardaki üstel artış çok fazlaydı ve İtalyan hükümeti ülkenin tamamının giriş-çıkışa kapatılmasını seçti. Amaç, “Eğriyi Düzleştir”.
Nedir bu eğriyi düzleştirmek?
İnternet üzerinde popüler hale gelen bir slogan olan Eğriyi Düzleştir, hastalığın sayıca ulaşacağı zirve noktasının sağlık sistemi için yönetilebilir sınırlar içinde olduğundan emin ol demek.
Eğriyi düzleştirmek için neden çalışalım?
Eğri, zaman içindeki yeni vaka sayısını temsil eder. Herhangi bir günde vaka sayısı ne kadar yüksek olursa, eğri o kadar dik görünecektir. Yeni vakaların tümü tıbbi müdahale gerektirmeyecektir, ancak yayılma hızlıysa, hastaneye yatmayı gerektiren vakaların sayısı tıbbi tesislerdeki mevcut yatak sayısını aşabilir. Aşması durumunda İtalya’daki hasta seçme benzeri durumları yaşayabiliriz. En fazla sayıda hayatı kurtarmak için hastalığın mümkün olduğunca yavaş yayılıyor olması gerek.
Hastaneler yüzde 10 personel eksikliğiyle çalışmaya devam edebilir, ancak personelin yarısının ya da fazlasının aynı anda çalışamaz duruma geldiği bir hastane çalışamaz.
Vuhan’da ilk ortaya çıktığında Çinli yetkililer çok kısa sürede özel bir hastane inşa ettirmişti ve bizler bunu günlerce konuşmuştuk. Ancak zamanla değil bu hastane ve diğerleri, spor salonları bile karantinaya çevrilmişti. İnsanlar evde durun çağrılarına uydu. Uymayanlar, maske kullanmayanlar polis tarafından evlerine götürüldüler. Yaptırımlar uygulandı. Sonuç:2 gündür tek bir yeni vaka yok. Ama 3,5 ay sürdü. Hazır mıyız bu sürece?
Sağlık Bakanlığı hazırladığı genelgede bu konuya da çözüm getirmek ve mevcut yatak sayısını artırmak için tüm ‘Özel ve Vakıf Hastaneleri’ Pandemi hastanesi ilan etti.
Şu anki tavsiye, hijyeni ciddiye almak (ellerini yıkamak), gereksiz geziler ve büyük toplantılardan kaçınmak ki düğünlerini bile erteleyenler var, evden çalışmak, kendi kendini karantinaya almak, kalabalık yerlerden uzak durmak vb. Herkes bu önlemlerin hepsini yapamayacak, özellikle uzaktan çalışamayanlar. Bu nedenle mevcut tavsiye, virüsün yayılmasını azaltmak için kişisel düzeyde mümkün olduğunca çok şey yapmaktır. Umursamaz bir tutum takınmak, eğrinin yukarıya, tehlikeli bölgeye itilmesine neden olabilir.