SAĞLIK

Doğumda Bebekler Ağlamak Zorunda Değiller

Bebeğin doğduğu anda ağlaması sevindirici bir haberdir. Bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. Ama sonraki ağlamalar tamamen nefes açlığı ve anneden ayrılıştır.

Size hep doğumda bebek ağlamasının çok iyi bir şey olduğu anlatıldı. “Ağlasın, ciğerleri açılsın.” dendi.

Aslında bebek doğduğu anda ilk refleks ağlamasını yapar. Bu sevindirici bir haberdir. Bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. Ama sonraki ağlamalar tamamen nefes açlığı ve anneden ayrılıştır.

Çünkü:

  • Doğar doğmaz bebeğin oksijen kaynağını yani göbek kordonunu kesersiniz. Bebek nefes açlığı içinde kalır. Bunu gidermek için ağlar.
  • Anneye vermek yerine tanımadığı kişilerin ellerinde, ışıkların altında yatırırsınız. Annesini arar, ağlar.
  • Sert bezlerle sanki bir şey hissetmiyor gibi siler, ağzından içeri aspiratör hortumları sokarsınız. Acı çeker, ağlar.
  • Sonra giydirerek ten tene temas hakkını elinden alıp anneye şöyle bir koklatırsınız. Bakın orada bir an susar.
  • Ve son olarak bakım adı altında onu anneden uzaklaştırıp, en az 30-60 dakika tek başına bir odada tanımadığı kişilerin ellerine bırakırsınız. Yalnız kalır, ağlar.

Bu bebek ağlamasında kim ağlasın. Oysa farklı bir doğum ve farklı bir karşılama mümkün. Nasıl mı?

Keşkesiz Doğum Uzmanı ve Eğitmeni Op. Dr. Hakan Çoker bu soruyu şöyle cevaplıyor:

  • Bebek doğar doğmaz onu anne cildine bırakın.
  • Kordonu en az 1 dakika kesmeyin. Böylece hem geçiş döneminde oksijeni hem de içerde bıraktığı 80-120 ml kanını geri alabilsin.
  • Anne ile mümkün en geniş yüzeyi ile çıplak Ten Tene Temas halinde tutun.
  • Ve bir daha oradan almayın.

İşte o zaman bu bebeklerin ağlamadığını, sadece düzenli nefesler aldığını göreceksiniz. Çünkü ağlamaya ihtiyaçları yoktur ve annenin güvenli ve tanıdık kollarının arasındadır. Yapılan çalışmalar anne göğsüne bırakılan bebeklerin 9 aşamada 20-50 dakika içinde kendiliğinden tırmanarak memeyi bulduğunu ve emmeye başladığını gösteriyor. İşte bağlanma dediğimizin aslı budur.

Yeni Doğanların İlk Bakımı Ne zaman ve Nerede Yapılır?

İlk Bakımlar mı dediniz? Hepsi anne kucağında yapılabilir. Gerekli aşı ve ilaçların uygulanması da zaten acil değildir. 2 saat sonra da yapılabilir. Kordonun erkenden kesilmemesi sayesinde bebekler basınç farkından dolayı içerde bıraktığı kanı geri alır. Bu yüzden bu bebeklerde anemi daha az görülür. Ayrıca bu bebekler daha kolay ısınır, kan şekerleri daha kolay regüle olur.

Doğum terapistlerinin bulguları ile bu bebekler hayata daha güvenle başlarlar ve sağlıklı bağlanma olur. Yapılan tüm çalışmalar , Dünya Sağlık Örgütü 2018 önerileri, doğum ve ebelik dernekleri ve Sağlık Bakanlığı eğitimleri bu anlattıklarımı doğrulamaktadır. Tüm bu anlatılanlar gerekli durumlarda uygulanabilecek sezaryen ameliyatında da yapılabilir.

Doğumda Ten Tene Temas ilk insanlık hakkıdır. Doğumdaki fizyolojik ihtiyaçlarınızı ve tercihlerinizi öğrenmek için mutlaka uluslararası standartlarda doğuma hazırlık eğitimi alın. Sonra doktorlarınızla bu taleplerinizi samimi bir şekilde paylaşın. Doğumda pozitif değişime siz de katılın.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }