SAĞLIK

Egzamanın doğal tedavi yöntemleri

Doğal egzama tedavisi egzama semptomlarını azaltarak rahatlama sağlıyor

Söz konusu cilt hastalıkları olduğunda tüm dünya gibi ülkemizde de en yaygınlarından biri egzama. Her yaştan ve cinsiyetten kişiyi etkileyebilen egzama hem neden olduğu kaşıntı, acı gibi semptomlar hem de görüntüye negatif etkisi sebebiyle insanları son derece mutsuz eden bir sorun ne yazık ki. Egzama sorunu yaşayanlar egzamanın doğal tedavi yöntemleri ile hastalığı tamamen iyileştiremeseler bile yan etkisiz şekilde semptomları hafifletmeyi başarabiliyorlar.

Egzama nedir?

Egzamanın farklı türleri ve aşamaları vardır, egzama kelimesi genellikle egzamanın en yaygın türü olan atopik dermatit için kullanılır. Hastalık ciltte iltihaplanmaya, kaşıntı, kızarıklık, çatlaklar bazen de kabarcıklar oluşmasına neden olur. Bulaşıcı bir hastalık olmayan egzama süt ürünleri, fındık gibi bazı yiyecekler tarafından ya da polenler gibi dış etkenler tarafından tetiklenebilir.

Aloe vera egzama semptomlarını azaltır

Egzamanın doğal tedavi yöntemleri içinde en bilinen ve etkili olanlardan biri aloe vera bitkisidir. Aloe vera bitkisinin yapraklarının içinde bulunan jel yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılıyor ve jelin kullanım alanlarından biri de egzamanın neden olduğu semptomları yatıştırmaktır. Aloe vera jelinin antibakteriyel, antimikrobiyal, yara iyileşmesini destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi egzama semptomlarının hafiflemesine ciddi anlamda yardım eder. Aloe vera ile egzama tedavisi için yaprakların içindeki jeli egzamaların üzerine sürmek yeterlidir. Ancak şu uyarıyı da yapmamızda fayda var, herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olma riskini bertaraf etmek için jeli önce cildinizin ufak bir noktasına uygulayıp eğer bir sorun çıkmazsa egzamalara sürmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Elma sirkesi

Başta cilt hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa faydaları olduğu bilinen elma sirkesi de doğal egzaman tedavisi için kullanılan yöntemlerden biri. Elma sirkesi bakterilerle mücadelede etkilidir, bunun yanı sıra cildin asitlik seviyesini de dengeler. Bu özellikleri de elma sirkesinin egzama semptomlarını hafifletmesini sağlar. Elma sirkesini egzamaya karşı ıslak sargı ya da banyo şeklinde kullanabilirsiniz. Ancak elma sirkesini muhakkak seyrelterek kullanmak gerekir.

Islak sargı için:

  • 1 bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesini karıştırın
  • Karışımı pamuk ya da gazlı bezin üzerine dökün
  • Karışımla ıslattığınız pamuk ya da gazlı bezi egzamanın üzerine koyup temiz bir gazlı bezle sarın
  • 3 saat beklettikten sonra çıkartın

Banyoda kullanmak için:

  • Küveti ılık suyla doldurun ve suyun içine 2 bardak elma sirkesi dökün
  • Bu suda 15-20 dakika kadar yatın
  • Vücudunuzu iyice durulayın ve banyodan sonra bir nemlendirici uygulayın

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı hem iltihaplanmayı azaltan hem de nemlendiren etkisiyle doğal egzama ilaçları arasında yer alır. Soğuk sıkım saf Hindistan cevizi yağı kullanarak egzama semptomlarını hafifletmek mümkündür. Banyolardan sonra saf Hindistan cevizi yağını vücuda sürmek egzamaların rahatlamasını sağlar. Bu yağı aktarlardan ya da çevrimiçi mağazalardan kolayca satın alabilirsiniz. Hindistan cevizine alerjisi olanların kesinlikle bu yağı kullanmaması gerektiğinin de altını çizelim.

Banyo yaparken dikkatli olun

Banyo yapmak egzama tedavisinin önemli bir parçasıdır, ancak banyo yaparken yapılan yanlışlar egzama semptomlarının artmasına ya da başka bir deyişle egzamanın alevlenmesine yol açabilir. Banyo yaparken çok sıcak ya da soğuk su kullanmak, yanlış sabun kullanmak ve banyodan sonra cildi nemlendirmemek belirtilerin ağırlaşmasında rol oynayabilir. Ayrıca cildi sert keselerle keselemek, fırçalamak da egzamaya zararlıdır. Her banyodan sonra yukarıda bahsettiğimiz Hindistan cevizi yağı gibi güçlü nemlendiricilerle cildi nemlendirmek egzama tedavisi için oldukça önemlidir. Dolayısı ile cildinizi nemlendirmeyi asla ihmal etmemeniz gerekir.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }