SAĞLIK

Gece yeme bozukluğu sendromu nedir?

Gece yemek bozukluğu nedir? Gece yeme sendromundan nasıl kurtuluruz? Gece yemek yemek zararlı mı? Gece yemek yemek hastalıklara yol açar mı? İşte detaylar

Vücudumuzun uyku düzeni gibi genel bir yeme saati vardır. Nasıl akşamları uyuyup, sabahları kalkıyorsak, metabolizmamızın da en erken, en hızlı çalıştığı saatler sabah saatleridir.

Bu yüzden sabah erken kalkmak ve kalktıktan sonraki bir saat içinde kahvaltı yapmak, metabolizma hızını yükseltmek adına büyük önem taşır.

Kahvaltı yaptıktan sonra ise öğünler arasında altı saati geçirmemek gerekir.

Bu saatler kişinin ritmine, biyoritmine, günlük hareketine, uyku düzenine göre değişebilir. Fakat gece yeme sendromu olan kişiler gün içerisindeki yeme düzenine çok fazla uyum sağlayamazlar.

Gece yeme sendromu olan kişilerde sabah tok olarak uyanma, uyandıktan sonra ilk öğünü birkaç saat geciktirme, akşam saatlerinde fazlaca yeme ve gece besin alımının eşlik ettiği uyku bölünmeleri görülür.

Bu durumun görüldüğü kişilerde yedikten sonra suçluluk, sıkıntı, gerginlik, karamsarlık ve sinirlilik hali gibi duygusal durumlar görülebilir.

GECE YEMEK YEME SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Gece yeme sendromu tam olarak, akşam yemeğinden sonra günlük alınan kalorinin yüzde 50’sinin geç saatlerde alınması ve bunun haftada en az üç gün, üç gece uykudan uyanarak yapılmasıyla ortaya çıkar.

Kişi bunu uykudan uyanıp yapıyorsa ve üç ay boyunca tekrarlıyorsa gece yeme sendromundan şüphelenmek gerekir. Gece yemelerinde daha çok kişiye haz veren yağlı ve şekerli yani kan şekerini hızla yükselten gıdaların tüketildiğini belirtir

GECE YEMEK SENDROMUNUN NEDENLERİ NELER?

  • Uyku düzensizliği
  • Psikolojik sorunlar, depresyon ya da yüksek derecede anksiyete
  • Hormonal nedenler (Kan şekerindeki dengesizliklerden dolayı kişi acıkır.)

GECE YEMEK ZARARLI MI?

Araştırmalar gece yemek yemenin birçok zararını ortaya koymuştur.

Gece yemek yemek obeziteye neden olur mu? Gece yemek yemek kan şekerini yükseltirm mi?

Gece geç saatte yemek yemek de kilo alımı ile ilişkilendirilmiştir. Gece geç saatlerde yemek yemenize neden olabilecek bazı faktörler strestir, gün içinde sağlıksız yağ tüketmek ve gün boyu yeterince yememek.

Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

 Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

GECE YEMEK YEMEK NASIL ÖNLENİR?

1. Sebebi belirleyin


İnsanlar hayal kırıklığı, öfke, hüzün gibi duygu durumlarını engellemek için yemeyi kullanır ve genelde aç olmasalar bile yerler.

 Aşırı yiyiciler bir oturuşta çok fazla yemek yeme eğilimindedirler ve yerken kendilerini kaybederler. Öte yandan gece beslenen kişiler günlük kalorinin yaklaşık % 25’ini gece aldıkları için gece boyunca uyanma eğilimindedirler.

2. Tetikleyicilerinizi tanıyın


Aşırı yemenizin genel nedenini belirlemenin yanı sıra yemenizi başlatan etkinliği belirlemeyi yararlı bulabilirsiniz. İnsanlar birçok sebepten dolayı yemek yiyorlar. Eğer aç değilseniz ve yine de kendinizi yemek yerken buluyorsanız buna neyin yol açtığını düşünün. Genellikle açlık dışında bir ihtiyacı karşılamak için yiyecek kullandığınızı göreceksiniz.

Gece yemesinin nedenini tanımlamanın en iyi yolu yiyecek ve ruh hali günlüğü tutmaktır.

Yemek yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızı duygularınızla birlikte izlemek herhangi bir olumsuz davranış döngüsünü kırmaya yardımcı olacaktır.

3.Rutin olmayı deneyin
Gece aşırı yiyorsanız gün boyunca yeme düzeninizi bir rutine sokmak faydalı olabilir. Böylece geceleri daha az aç kalırsınız.

Buna başlarken kaliteli, gıda alımı ve kilo yönetimi konusunda çok önemlidir. Uyku eksikliği daha yüksek kalori alımı ve diyet kalitesizliği ile ilişkilendirilmiştir. Kronik uyku bozukluğu obezite ve buna bağlı hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.

Yemek yemek ve uyumak için zamanlar koymak bu iki aktiviteyi ayırmanıza yardımcı olacaktır.


4.Yemek planı oluşturun
Yemeklerinizi planlayın ve sağlıklı atıştırmalıklar yiyin. Bu size daha az yemeniz için şans verir ve sağlıksız seçimleri azaltır.

Bir yemek planına sahip olmak ayrıca ne kadar yediğinizle ilgili endişeleri azaltabilir ve yiyecekleri gün içine yaymanıza yardımcı olur.

5.Duygusal destek arayın
Gece yeme sendromu veya aşırı yeme sendromuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almak isteyebilirsiniz. Bir diyetisyen, yemek planı oluşturmanıza ve tetikleyicileri tanımlamanıza yardımcı olabilir.

6.Stresi gidermek

Anksiyete ve stres insanların aç olmadıklarında yemelerinin en yaygın nedenlerinden ikisidir. Ancak duygusal açlıkları frenlemek için yiyecek kullanmak kötü bir fikirdir. Olumsuz duyguları bırakıp rahatlamak için başka bir yol bulun.

Yararlı bulabileceğiniz rahatlama egzersizleri arasında nefes egzersizleri, meditasyon, sıcak banyolar, yoga, hafif egzersizler ve germe sayılabilir.

7. Gün boyunca düzenli beslenmek
‘’Normal’’ beslenme düzenine uygun olarak gün boyunca düzenli yemek yemek kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur. Şiddetli açlığın belirtileri olarak algılanan yorgunluk, huzursuzluk gibi belirtilerin azalmasını sağlar.

Gerçekten acıktığınızda yüksek yağlı ve abur-cubur gıdalara yönelme riskiniz yüksektir. Araştırmalar düzenli gıda alımı olanların (günde 3 kez) iştah kontrolü sağladıklarını ve düşük kiloda olduklarını göstermiştir.

Genel olarak konuşursak günde 3 kez ve aşağısı beslenmenin iştah ve yemek seçimini kontrol etme yeteneğini azalttığı düşünülür.

Ancak bu konudaki sonuçların karışık olduğunu not etmek önemlidir. Bu yüzden yeme sıklığı ve tüketilen yiyecek miktarı kişiye göre değişiklik göstermektedir.

8. Her öğüne proteini dahil edin

Farklı yiyeceklerin iştah üzerine farklı etkileri olabilir. Açlıktan dolayı yiyorsanız her öğüne protein dahil ederek yemenizi kontrol altına alabilirsiniz. Bir çalışma sık sık proteinli beslenmenin yeme isteğini % 60 azalttığını ve gece beslenmesini yarı yarıya azalttığını buldu.

9. Evde abur-cubur tutmak yok


Geceleri abur-cubur yeme eğiliminiz yüksekse o yiyecekleri evden çıkarın. Evinizi zevk aldığınız sağlıklı yiyeceklerle doldurun. Düşük kalorili yiyecekler tercih edin. Sebzeler, yoğurt, süt ve peynir bu besinler arasında yer alabilir.

10. Kafayı dağıtın
Kafayı dağıtmak, kimine göre en sevdiği şeyleri, kimine göre de hiç yapmadığı şeyleri yapmaktır ve kafa dağıtmanın kişiden kişiye tercih edilebilecek bir çok yolu vardır. Eğer sıkıldığınız için yeme düşüncesiyle meşgul oluyorsanız, akşamları yapmaktan hoşlandığınız başka şeyler bulun. Yeni bir hobi bulmak veya akşam aktivitelerini planlamak gece yarısı aperatiflerini önlemeye yardımcı olabilir.

Gece yemesi gereksiz kalori alımı, obezite ve kötü sağlıkla ilişkilendirilmiştir. Geceleri yemek yeme alışkanlığından kurtulmak istiyorsanız yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz.

YAZIN EN ÇOK SATAN ÜRÜNLERİ TRENDYOL'DA

Trendyol Yaz Alışverişi haftasında milyonlarca ürünü keşfetmeye bu ürün ile başla!

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }