SAĞLIK

Hamilelik belirtileri

Hamileliğin ilk dönemden başlayarak tüm belirtileri

Doğurganlık kadınların en önemli özelliklerinden biri ve kadınların hem bedenlerini iyi tanımaları hem de hamilelik belirtileri hakkında bilgi olmaları yalnızca sağlıklı bir gebelik dönemi için değil tüm hayatlarını sağlıklı sürdürebilmeleri için gerekli.  Tabi, hamilelik belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak aynı zamanda bebeklerin sağlığı için de önemli. Kısacası tüm kadınları hamilelik belirtilerini mutlaka bilmeli.

Adet gecikmesi

Hamilelik belirtileri denilince ilk akla gelen adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi hamileliğe işaret etmez. Bazı hastalıklar da adet gecikmesine yol açabilir. Eğer adet gecikmesi yaşarsanız ve hamilelik testi negatif çıkarsa muhakkak doktora gitmeniz gerekir.

Mide bulantısı

Hamileliğin erken dönem belirtilerinden en önemlisi mide bulantısı ve kusmadır. Bulantı ve kusma genellikle 7 haftalıktan önce görülse de bazı kadınlarda daha sonra da ortaya çıkabilir.

Kokulara karşı hassasiyet

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimler kokulara karşı aşırı hassas olunmasına yol açabilir, hatta birçok kadın normalde sevdikleri kokuların hamilelik dönemlerine kendilerini rahatsız ettiğini söyler. Kokulara karşı ortaya çıkan aşırı hassasiyet, bazı kokulardan tiksinme de gebelik belirtileri arasındadır.

Baş dönmesi

Yine hamileliğin erken dönem belirtilerinden biri de baş dönmesidir.  Hamileliğin ilk haftalarında baş dönmesi hatta bazen bayılma dahi görülebilir. Ancak eğer diğer belirtilerden hiç biri yoksa ve baş dönmesi görülüyorsa bunun sebebi de farklı hastalıklar olabilir.

Yorgunluk ve halsizlik

Hamileliğin belirtilerinden bir diğeriyse yorgunluk ve halsizlik hissidir.  Yorulmaya neden olabilecek hiçbir aktivite yapmamışken kendini yorgun ve halsiz hissetmek hamile olduğuna işaret edebilir. Yorgunluk ve halsizlik hamileliğin ilk aylarında olsa da 4. Ayı geçtikten sonra bu durum ortadan kalkar.

Göğüslerde ve göğüs uçlarında hassasiyet

Hamilelik döneminde salgılanan prolaktin, östrojen ve progesteron hormonları göğüslerde şişliğe, hassasiyete bazen de ağrıya neden olabilir. Ayrıca göğüs uçlarında hassasiyet ortaya çıkar ve meme uçlarının rengi koyulaşır.

Sık idrara çıkma

Hamileliğin özellikle ilk ve son haftalarında görülen belirtilerden biri de sık idrara çıkmadır. İlk haftalarda görülen sık idrara çıkmanın sebebi hormonal değişimlerdir, son haftalarda ise bebeğin büyümesi sebebiyle idrar kesesi üzerinde oluşan baskı bu şikayete yol açar.

Vajinal akıntı ve kanama

Döllenme kanaması denilen kanama da hamilelik belirtilerinden biridir. Embriyonun rahme yerleşmesi sırasında oluşan bu kanama regl kanamasından farklıdır ve erken dönem gebelik belirtileri arasında yer alır. Kanama olduğunda doktora başvurmak en doğrusudur. Vajinal akıntının miktarın fazlalaşması, renginin koyulaşması da yine hamilelik belirtisidir.

Aşerme

Hamileliğin en bilinen belirtilerinden biri olan aşerme sürekli farklı yiyecekler isteme olarak tanımlanabilir. Normalde canınızın çekmediği sebzeler, meyveler ya da çeşitli yiyecekleri canınız aşırı şekilde çekiyorsa hamile olma ihtimaliniz yüksektir. Bunun yanı sıra normalde sevdiğiniz bazı yiyeceklerin kokusunda rahatsız olma gibi durumlar da hamileliğe işaret edebilir.

Şişkinlik hissi

Hamilelik döneminde vücudun su toplaması sonucu şişkinlik de ortaya çıkar. Bu dönemde oluşan ödemin atılabilmesi için önerilen bol su içilmesidir. Hamilelikte ödem özellikle son aylarda çok daha fazla görülür.

Sırt ve belde ağrı

Sırt ve bel bölgesinde ortaya çıkan yoğun ağrılar da gebelik belirtisi olabilir. Bu belirti hamileliğin her hangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Elbette her sırt ya da bel ağrısının hamilelik belirtisi olduğu söylenemez, dolayısıyla böyle bir sorun yaşıyorsanız doktora başvurmanız gerekir.

Hamile olduğunu düşünen anne adaylarının mutlaka doktora başvurması ve hamileliğin ilk gününden sonuna dek düzenli kontrollerini yaptırması hem kendi hem de doğacak bebeğin sağlığı için vazgeçilmezdir.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }