SAĞLIK

Harvard'ın Türk Profesöründen Şaşırtan Çin Aşısı Yorumu: Mecbursak...

Türkiye'de Koronavirüs hastalığına karşı Çin'den getirilen Sinovac aşısıyla ilgili Boston College Biyoloji bölümünde Asistan Profesörlük ve Harvard Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapan Bilal Altındiş'den ilginç bir yorum geldi.

Türkiye'ye getirilen Çin menşeli Koronavirüs aşılarıyla ilgili peş peşe sıcak gelişmeler yaşanıyor. Vatandaşın aşının koruyuculuğu ve güvenilirliği ilgili endişeleri devam ederken ilginç bir çıkış Amerika'dan geldi. Türkiye'nin Çin'den satın aldığı Koronavirüs aşısının kullanımına hızla geçmesi bekleniyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cİhaz Kurumu, analizleri tamamlanan aşıya "Acil Kullanım Onayı" verdi. Onay sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerine aşı yapılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk olarak kamuda sağlık sektörü çalışanlarına aşının yapılacağını açıkladı.

"ÇİN AŞISINA MECBUR BIRAKILDIYSAK AŞIYI OLMAK OLMAMAKTAN DAHA İYİ"

Boston College Biyoloji Bölümünde Asistan Profesör, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emrah Altındiş, Brezilya'da koruma oranı yüzde 50,38 olarak tespit edilen Sinovac aşısıyla ilgili, "Koruyuculuğu Pfizer, Moderna, AstraZeneca aşılarından çok daha düşük olsa da koruyucu. Sinovac aşısına mecbur bırakıldıysak; aşıyı olmamız, olmamamızdan çok dahi iyi" ifadelerini kullandı.

Mikrobiyoloji uzmanı Altındiş, Çinli Sinovac şirketinin CoronaVac aşısının Brezilya'daki Faz-3 ürkiye'nin Çin'den satın aldığı CoronaVac aşısının kullanımına perşembe ya da cuma günü başlanması beklenirken, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cİhaz Kurumu, analizleri tamamlanan aşıya "Acil Kullanım Onayı" verdi. Onay sonrası Bakan Koca ve Bilim Kurulu üyelerine aşı yapılacak.koruma oranının yüzde 50,38 olarak tespit edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu ve bazı veriler paylaştı. 

Doç. Dr. Emrah Altındiş'in açıklamaları şöyle:

"Brezilya'da açıklanan sonuçlar Sinovac'ın, Pfizer, Moderna ve Oxford aşıları kadar koruyucu olmadığını gösterdi, ilk tercih bu üç aşı olmalı(ydı).

Öte yandan, tek ulaşabildiğimiz aşı Sinovac ise-ve bugünün sonuçları doğruysa - SINOVAC AŞISINI OLMAK, AŞI OLMAMAKTAN daha iyi!

"Çalışmada 4653 kişi Sinovac aşısı olurken (60 yaş üstü dahil), 4599 kişi kontrol. Kontrol grubunda 7 kişi hastalığı ağır geçirirken, aşı grubunda bu sayı 0! Dolayısı ile aşı ağır hastalığı engellemede % 100 koruyucu. Bundan ötürü Sinovac aşısını olmak, aşı olmamaktan daha iyi.

"Yine aşı olan 4653 kişide 7 kişi hastalığı hastanede tedavi ihtiyacı duyacak düzeyde geçirirken, bu sayı aşı olmayan 4599 kişi de 31! Dolayısı ile aşının hastane bakımı gerektirecek koşullara karşı etkinliği % 78 olarak hesaplanmış. Bu da olumlu.

"100 KİŞİDEN 50 KİŞİ KORUNMUŞ"

"Aşının % 50.3 etkinlik sonucu ise hastalığı hastanede bakım ihtiyacı görmeden atlatanlar da analize eklenince ortaya çıkmış. Plasebo grubunda 4599 kişide 167 kişi enfekte olurken, aşı grubunda 4653 kişide 85 kişi enfekte olmuş. Aşı enfekte olacak her 100 kişiden 50'sini korumuş.

"Bu verilere göre Sinovac aşısı güvenli. Koruyuculuğu Pfizer, Moderna, AstraZeneca aşılarından çok daha düşük olsa da koruyucu. Ben toplumun bu koruyuculuğu yüksek aşılarla aşılanmasından yanayım ancak Sinovac aşısına bırakıldıysak: Aşıyı Olmanız, Olmamanızdan çok daha iyi.

"Sonuç olarak benim aşağıdaki önerim geçerli. Yüksek risk altında tüm bireylerin (~ 15 milyon) mutlaka Pfizer ya da Moderna aşısı gibi yüksek koruyucu aşılarla hızla aşılanması.

Bu aşıları devlet sağlamıyorsa-ki bu çok acı-Sinovac aşısının REDDEDİLMEMESİ!

"Gerçekten de Brezilya ve Türkiye'de Sinovac aşısı sağlık çalışanlarında deneniyor.

Pfizer ve Moderna, Oxford aşılarında ise normal vatandaş aşılandı.

Muhtemelen maruz kaldıkları virüs oranları çok farklı, bu da etkinlik oranlarında farka yol açan bir faktör."

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }