Koronovirüs nedeniyle insan hayatının rutin akışında yaşanan ani değişimler çiftlerin da olumsuz etkiledi.

pandemi seks

İnsanlar bu dönemde daha az cinsel ilişkiye girmeye başladı. girmek pandemi nedeniyle artık daha dikkatli olunması gereken bir aktivite haline geldi.

Peki Covid-19 riskine karşın nasıl cinsel ilişkiye nasıl girilmeli, hangi konulara dikkat edilmeli, cinsel sağlık uzmanlarının tavsiyelerine bir göz gezdirelim.

seks koronavirüs

Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ulaş, Koronavirus'ten korunmak için cinsel hayatta çiftlerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları tek tek anlattı.

Prof.Dr.Deniz Ulaş, karantina günlerinin çiftler üzerine etkisi ile ilgili şunları ifade etti; "Karantina günlerinde çiftler evde kaldı, 7/24 iyle beraber vakit geçirmek zorunda kaldılar. İlişkiyi besleyen sosyal hayat, aktiviteler, kendine ait özgürlük alanın olması gibi faktörler karantinada ortadan kalktı.Çocukların okula gidememesi, eğitimlerinin yarım kalması gibi faktörler ebeveynlerin kaygı düzeylerini daha da artırdı. Bu kaygılardan uzaklaşabilecek, kafayı boşaltmayı sağlayacak sosyal ortam, sosyal aktiviteler, hobiler de olmayınca çiftler bunaldı ve aralarındaki gerginlik, tartışmalar arttı. Bunlar da cinsel hayatı olumsuz etkiledi. Korona günlerinde kadın doğum ile ilgili tedavi sürecinde olan çiftlerin de tedavisi yarım kaldı." dedi.

cinsel ilişki seks

Hareket Hastalığı (Taşıt Tutması) Nedir? Tedavisi var mıdır? Hareket Hastalığı (Taşıt Tutması) Nedir? Tedavisi var mıdır?

COVID-19 CİNSEL YOLLA BULAŞIR MI? 

Dr.Deniz Ulaş, "Hayır. Koronavirüsün HPV (Human Papilloma Virüs) ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi cinsel yolla bulaşmadığı yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Koronavirüs 2 yolla bulaşır. Direk bulaşma ve İndirek bulaşmadır. Direk bulaşma damlacık yoluyla olur. Virüs taşıyan bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile yakındaki kişiye bulaşır. Bu nedenle direk bulaşmayı önlemek için 1.5 metrelik sosyal mesafe büyük önem taşır ''diye belirtti.

seks covid19

ORTAK TUVALETTEN COVID-19 BULAŞABİLİR

Cinsellik ve sosyal mesafe kavramları birbiri ile zıt ifadeler olduğunu belirten Dr.Deniz Ulaş, "Sosyal mesafe kuralına uyarak gerçek cinsellik yaşanamayacağını, sadece sanal olarak bazı paylaşımlar yapılabileceğini açıkladı. Bu nedenle pandemi döneminde hem kendi sağlığınız hem de çevrenizdekilerin sağlığı için, virüs taşıyıp taşımadığına emin olmadığınız insanlarla hiçbir şekilde yakınlaşmamak gerektiğini belirtti. İndirek bulaşma, enfekte kişinin salgılarını taşıyan materyallere (telefon, kişisel eşyalar vs.) başkasının dokunmasıyla gerçekleşir. Ayrıca coronavirüs taşıyan kişinin idrarında ve dışkısında da virüs olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle ortak tuvaletlerden de koronavirüs bulaşabilir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında anal bölgeye elle veya dille dokunulması da virüs bulaşma riskini artırır" dedi.

KAÇAMAK YAPMAYI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN

"Düzenli partneriniz kovid negatif ise veya şüpheli temas yaşamadıysa önceki gibi cinsel hayatınız olabilir. Cinsel hayatınızda değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Pandemi döneminde rutin partneriniz dışında kimseyle beraber olmayın."

seks pandemi

ORAL SEKS SEVENLERE KÖTÜ HABER!

"HPV (Genital Siğil) direk temasla bulaşırken, koronavirüs anal veya vajinal ilişki ile direk temasla bulaşmaz ama analingual (anüs-dil) yol ile bulaşabilir. Bu konuda dikkat etmek gerekir. Oral seviyorsanız bu konuya özellikle dikkat edin."

ÖPÜŞME İLE KORONAVİRÜS RİSKİ VAR

"Öpüşme ile coronavirüs bulaşabilir. Cinselliğin bir parçası olan öpüşmeden pandemi döneminde mümkün olduğu kadar uzak durun. Sık sık ellerinizi yıkayın. El yıkama en az 40-60 sn sürsün."

CİNSEL İLİŞKİ OYUNCAKLARINIZ TEMİZ OLSUN

"Alkol bazlı dezenfektan da kullanabilirsiniz. Cinsel ilişki oyuncakları kullanabilirsiniz ama öncesinde oyuncakları sabunla yıkayıp dezenfekte edin. Eller ve oyuncaklar yıkandıysa kendini tatmin etme virüs yayılmasına neden olmaz."

seks cinsel ilişki

ERKEK SPERMİNDE VİRÜS BULAŞMA RİSKİ YOK

"Erkeklerin sperminde virüs saptanmıştır ama kadınların cinsel organında saptanmamıştır. Cinsel yolla bulaştığına dair bilimsel kanıt olmasa da kondom kullanmak koruma sağlayabilir.''dedi.

Çocuk istemeyen bir çiftin doğum kontrol yöntemlerine pandemi döneminde daha çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Deniz Ulaş Hızlı, olası bir istenmeyen gebelik ve kürtaj ihtiyacının doğması durumunda sağlık kuruluşuna başvurulması gerekeceğini, bunun da virüs bulaşma riskini artıracağını belirtti.

Editör: TE Bilişim