SAĞLIK

Mevsim Geçişinde Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Mevsim geçişlerinde hasta olma olasılığımız oldukça yüksektir. Peki ya mevsim geçisinde koronavirüsten nasıl korunuruz?

    Dünyanın uzun zamandır ve hala salgınlar savaştığı bu günlerde, özellikle de sonbahara geçiş döneminde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması oldukça önemlidir. Özellikle de koronavirüs ile soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların karışmaması adına koronavirüsten korunmak için fiziksel aktiviteler, dengeli beslenme yolları ve en önemlisi de sosyal mesafe kurallarını önemsemeli ve onlara uymalıyız. İşte mevsim geçiş döneminde koronavirüsten korunma yolları…

    Mevsim dönüşleri, her zaman dikkat etmemiz gereken dönemlerdir. Çünkü bağışıklık sisteminde meydana gelecek olan farklılaşmalar, değişimler, insanların hasta olma riskini arttıran süreçlerdir. Yeterli düzeyde ve dengeli olarak beslenmek, gıda takviyelerinden destek almak, bu süreçte yapılabilecek davranışlardandır. Bunun yanı sıra uyku düzenine dikkat edilmesi de oldukça önemlidir. Yeterli düzeyde uyku almak, yeteri kadar vücudu dinlendirmek gereklidir. Bolca su içmek, elleri düzenle yıkamak, temizliğe önem vermek ve evde dahi olunsa fiziksel aktivitelere başvurmak oldukça önemlidir. Bunlardan daha da önemlisi sosyal mesafe kurallarına uymaktır…

Bol Su İçilmelidir

   Kişiden kişiye değişmekle beraber günde en az 2 litre su içilmesi gerektiği yıllardır üstün basıla basıla yapılan uyarılardan birisidir. Su içmek, vücudun detoksudur, arınma yöntemidir. Hangi mevsime olunursa olunsun güne kahvaltı ile başlanılmalı ve haftada en az 2-3 defa kuru baklagiller tüketilmelidir. Hatta her gün tüketmek de zararlı olmayacaktır. Saklanma ve dayanma süreleri oldukça uzun olduğundan beslenme üzerine olumlu katkılarda bulunacaktır. Hazırlama sürecini de daha hızlı kılabilmek adına önceden haşlamak ve porsiyonlar halinde dondurmak oldukça etkili olabilir.

   Her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi de oldukça önemlidir. Mevsimine uygun şekilde sebze, meyve tüketmek de mineral ve vitamini doğru düzeyde alabilmek için önemli bir detaydır. Balık avındaki yasaklar Eylül ayında genellikle kalkıyor. Bu süreçte de balık tüketimine önem vermelidir. Haftada en az 2 defa balık tüketmelisiniz ki en zor şartlar altında konservelere başvurabilirsiniz. Eğer hala yiyemiyorsanız da güvenli bir omega-3 takviyesinden faydalanın.

Protein Almalı, Şok Diyetten Kaçınmalısınız!

   Hastalıklarla mücadelede en önemli olan şey vücutta bulunan antikorlardır. Vücudun savunmasından sorumlu olan antikorların da vücutta yeteri kadar olması adına protein tüketimine önem verilmelidir. Bunlara ek olarak probiyotik takviyeli yoğurtlar ile mikroorganizmalara, virüs, bakteri gibi canlılara karşı, vücudun bağışıklığını destekleyici davranışlarda bulunabilirsiniz. Özellikle de geçiş döneminde tüketmek, güçlenme konusunda oldukça önemli olacaktır. Şok diyetler veya tek gıda tüketimli beslenmeden kesinlikle uzak durulmalıdır. Beslenme düzeniniz eksik kalıyorsa ve bunu fark ediyorsanız da ayrıca mineral, vitamin takviyelerinde bulunabilirsiniz.

Üç Beyazdan Uzak Durulmalıdır

  Mevsim geçişlerinde çok daha iyi korunabilmek adına tüketiminin sınırlandırılması gereken bazı gıdalar da mevcuttur. Kan şekerini hızlı yükselten, şekerli yiyeceklerden ve içeceklerden olabildiğine uzak kalmanız gerekmektedir. Beyaz ekmek, hamur işleri, unlu mamuller, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuzlu yiyecekler vs. bunların tüketimi tamamen durdurulmalıdır. Ceviz, badem, fındık gibi çerezlerden az oranda tüketilmelidir çünkü vücut için faydalı yağ ve içeriğe sahiptirler. Şunu da unutmamak gerekiyor ki koronavirüsten yalnızca belirli gıdalar tüketirsek korunuruz gibi bir ibare kullanmadık. Çünkü bunun için net bir bilgi kimsenin elinde yok…

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }