SAĞLIK

Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı insana bulaşır mı?

Büyükada'da atların itlafı ile gündeme gelen ruam hastalığı nedir?

Büyükada’da 81 atın ruam hastalığı olduğunun belirlenip atların itlaf edilip gömülmesi ile ruam hastalığı nedir sorusu Türkiye’nin gündemine oturdu.  Başta Büyükada’da yaşayan halk olmak üzere herkes ruam ya da diğer isimleri ile mankafa hastalığı, sakağı ile ilgili büyük merak içinde. Ruam hastalığı nedir, insanlara bulaşır mı, belirtileri nelerdir gibi bu hastalık hakkındaki tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulacaksınız.

Ruam hastalığı neden olur?

Ruam hastalığı bakteriyel bir enfeksiyondur ve hastalığa sebep olan Burkholderia mallei adlı bir bakteridir. Bu bakteri toprakta ve suda uzun süre canlı kalabilir. Hastalık Asya, Güney ve Orta Amerika’da, Afrika ve Ortadoğu’da görülür. Ruam at, eşek ve katırları etkilemekle beraber kedi ve köpeklere de bulaşabilir.

Ruam hastalığı nasıl bulaşır?

Bu hastalık direkt temas yoluyla yayılır. Hastalığın etkeni olan bakteriler vücuda derideki sıyrık ya da yaralardan, gözlerin ve burnun mukozal yüzeylerinden girer. Çok nadir de olsa hastalık vücut sıvılarıyla da bulaşabilir.

Ruam hastalığı insana geçer mi?

Ruam zoonoz bir hastalıktır yani hayvanlardan insanlara geçebilir. Yani ruam hastalığı insana bulaşır mı sorusunun yanıtı evet. Özellikle veteriner hekimler, laboratuar çalışanları, mezbaha çalışanları bu hastalığın risk grubundadır. Farklı ülkelerde belirsiz aralıklarla bu meslek gruplarında çalışanlarda ruam hastalığı görüldüğü biliniyor.

Ruam hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri organizmanın yani hastalığın etkeni olan bakterinin vücuda nasıl girdiğine bağlı olarak değişir. Ruam hastalığı lokalize, pulmoner yani akciğer enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonları ve kronik enfeksiyonlara yol açar. Ruam hastalığı belirtileri şunlardır:

  • Işığa karşı aşırı duyarlılık
  • Diyare (ishal)
  • Ülser
  • Titreme ve terleme
  • Ateş
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Kas gerginliği

Hastalığın belirtileri enfeksiyondan 1-5 gün sonra ortaya çıkmaya başlar.

Hastalık bulaşınca ne olur?

Yukarıda da söylediğimiz gibi ruam farklı yollarla bulaşabilir ve yol açacağı durumlar da bulaşma yoluna göre değişir.

  • Kutanöz enfeksiyon(cilt): Eğer bakteri vücuda ciltteki bir sıyrık ya da kesikten girdiyse enfeksiyon bölgesinde şişlik ve yaralar oluşur. Ayrıca lenf bezleri de şişebilir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu: Bu durum hastada ağız, burun ya da gözlerden mukus ya da irin akıntısına yol açar.
  • Akciğer enfeksiyonu: Bakteri sebebiyle akciğerler enfekte olduğunda hasta hayvan ya da insan zatürre olabilir, akciğerlerde apse oluşabilir.
  • Septisemik form (kan dolaşımı): Hastalığın sebep olduğu bu enfeksiyon şekli bakteri bakteri kan dolaşımına karıştığında gelişir. Ateş, titreme, terleme, halsizlik, göğüs ağrısı ve ishale neden olur.

Ruam hastalığı ölümcül müdür?

Hastalığın septisemik formu yani kan dolaşımına karışması dışında ölüme neden olma olasılığı düşüktür. Ancak eğer kan dolaşımına karışırsa insan ya da hayvan bir hafta, maksimum 10 gün içinde yaşamını kaybeder.

Ruam hastalığı tedavisi

Hastalıkla insanlarda nadir karşılaşıldığı için hastalığın tedavisinde antibiyotiklerin ne derece etkili olup olmadığı hakkında fazla bilgi olmasa da ruam hastalığı tedavisi için antibiyotikler kullanılabilir. Elbette bir insanda bu hastalık teşhis edildiğinde tedavinin nasıl yapılacağına karar verecek olan teşhisi koyan hekimdir.

Ruam hastalığının aşısı var mı?

Bu hastalığın ne yazık ki ne hayvanlar ne de insanlar için herhangi bir aşısı bulunmuyor. Eğer kendinizin ya da tanıdığınız herhangi birinin ruam hastalığı ile temas ettiğini düşünüyor, bundan şüpheleniyorsanız yapmanız gereken hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızdır. Yazımızı bitirirken bu hastalığın insanlarda çok nadir görüldüğünün, dolayısıyla ruam hastalığına yakalanma konusunda endişe duymanıza gerek olmadığının da altını çizelim.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }