Yöresel mutfağımızın temsilcilerinden tarhana yaz mevsiminde yapılır, kışa hazırlık deyince ilk akla gelen besinlerdendir. Kış mevsiminde içimizi ısıtır, yazın ise hafif bir alternatif olarak sofralarımızda yerini alır. Tarhana protein, B grubu vitaminler, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi minerallerden oldukça zengindir. Bu nedenle çocukların kemik gelişimi ve boy uzamasında yarar sağlar. Besin tüketiminde güçlük yaşayan yaşlılar için de adeta şifa çorbasıdır.
TARHANANIN HAZIRLANMASI
Tarhana hazırlanırken öncelikle kırmızı biber, yeşil biber gibi çeşitli sebzeler yıkanıp temizlenir, az suda haşlanır ve küçük parçalar halinde doğranır. Sonra küp küp doğranmış soğan ve rendelenmiş domates ile birlikte pişirilir. Karışım suyunu çektikten sonra soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra buğday unu, yoğurt, tuz ve baharatlar ilave edilerek orta sertlikte bir hamur elde edilir. Yoğurt ve buğday ununun oranı genellikle bire bir olarak ayarlanır.
Fermantasyonu desteklemek için genellikle ekmek mayası da eklenir. Sonrasında hazırlanan hamur karıştırılır ve yoğrulur. Karışım 30-35 derece sıcaklıkta 1-5 gün arasında fermantasyona bırakılır.
Bu fermantasyon sonucunda tarhananın kendine has asidik ve ekşimsi o mükemmel lezzeti oluşur. Ayrıca fermantasyon tarhananın besin değerini artırır.
Bilimsel çalışmalar tarhanada fermantasyon sonucu birçok vücut fonksiyonunda görev alan B grup vitaminlerden folik asit, ribofilavin, niasin ve pantotenik asit düzeyinin arttığını göstermektedir. Ayrıca fermantasyonda yapısındaki karbonhidrat, protein ve yağ parçalandığı için sindirimi kolaylaşır. Böylece özellikle şişkinlik, gaz gibi problemlerin giderilmesinde yarar sağlar.
KİLO KONTROLÜ SAĞLAR
Tarhana yüksek miktarda lif içeriği sayesinde vücutta kilo kontrolünü ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kolon kanserinden korur. Diyet lifi kan kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına da yardımcı olur.
Tarhana içerdiği sağlığa dost bakteriler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bundan dolayı grip ve soğuk algınlığını kısa sürede atlatmaya yardımcı olur. Ayrıca glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan kan şekerinin hızla yükselmesini de önler.
TARHANA DİYETİ
SABAH AÇ KARNINA: 1 su bardağı ılık suya, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal karıştırarak güne metabolizmayı hızlandırarak başlıyoruz.
KAHVALTI: Tarçınlı yulaf lapası
Malzemeler:
2 yemek kaşığı yulaf
1 çay bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı vanilya
4 ceviz
Yapılışı: Yulafı rondoda ince çektikten sonra tavaya tarçın ve vanilya ile birlikte koyun. Yulaf yanmadan ısınan karışım üzerine sütü ekleyerek pişirin. Pişen yulaf karışımını bir kaseye alın, üzerini cevizle süsleyin.
ÖĞLE YEMEĞİ
1 kase tarhana çorbası
1 kase tok tutan kırmızı lahana salatası
Malzemeler:
1 kase rendelenmiş kırmızı lahana
1 çay kaşığı köri
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Çekilmiş tane karabiber
Kimyon
Yapılışı: Köri, hardal, nar ekşisi ve zeytinyağına baharatları da ekleyerek karıştırın ve rendelenmiş kırmızı lahananın üzerine ekleyip iyice harmanlayın.