Şiddetli baş dönmesi olarak bilinen vertigo, günlük hayatın kalitesini en düşüğe indiren bir hastalıktır. Çeşitli sebeplerden meydana gelebilmektedir ancak genel olarak iç kulak rahatsızlıkları sebebiyle ortaya çıktığı görülmektedir. Kulakta çınlamalar ve hatta işitme kayıplarına da neden olabiliyor. Hepimizin başına gelebilecek olan vertigo nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Tüm bu soruların cevabı için birazcık daha aşağıyı okumanız yeterli olacaktır.
Günlük hayatımızda şiddetli baş dönmesi olarak bahsettiğimiz durum, tıp dilinde vertigo olarak anılmaktadır. Vertigo belirtileri denildiğinde genellikle çift görme, yüz bölgesinde uyuşma, mimiklerde kuvvetsizlik, peltek konuşma, yutmada güçlük çekme gibi belirtiler karşımıza çıkıyor. Tüm bu belirtilerin ortak noktası da merkezi sinir sistemi etkisiyle meydana geliyor olmalarıdır. İç kulak ile sinir sisteminin bir arada olduğu noktalardan kaynaklanır ve her ne kadar aynı noktalardan meydana geliyor olsalar da rahatsızlık durumuna göre çeşitlik kazanmaktadır.
Vertigo Çeşitleri Nelerdir?
Hepimizin ara ara başına şiddetli ağrılar ve bununla birlikte anlamlandıramadığımız dönmeler uğruyordur. Bu uğramalar kimi zaman belirli nedenlerle oluyor bazen ise kaynağı tam anlaşılmayan nedenlerle olmaktadır ama bunların her biri vertigo olarak anılmamaktadır. Vertigo çeşitleri nelerdir hadi bakalım.
Santral Vertigo:
Santral vertigo, vertigo nedir sorusunun aslında cevabı ile aynı cevabı içermektedir. Yani belki de en yoğun görünen çeşididir. Beyin kökenli olan rahatsızlıklardır ve beyinde tümör varlığı, kanamalar, damarlarda tıkanıklıklar ya da farklı fonksiyon bozuklukları nedeniyle olabilmektedir.
Periferik Vertigo:
Vücudumuzun denge merkezi her ne kadar beyincik de olsa, ona yardımcı olarak denge üzerinde büyük etkilere sahip olan iç ve orta kulak bulunmaktadır. Anlaşılacağı üzere kulak yalnızca işitme değil ayrıca denge kavramı üzerinde de önemli rollere sahiptir. Vertigo çeşitleri arasında olan periferik veritgo, bu denge merkezleri kaynaklı olan baş dönmesidir. Ayrıca boyun ağrıları, kas-iskelet problemleri de metabolik hastalıklar da vertigo üzerinde önemli etkilere sahip olabilmektedir. En yoğun görülen vertigo çeşidi her ne kadar beyin kaynaklı olanlar ise de vertigo şikayeti ile gelen hastalara öncelikle kulak kontrolü yapılmaktadır.
Bu iki vertigo çeşidine ek olarak halk arasında çok sık duyulan vertigo çeşidi kristal oynamasıdır. İç kulakta bulunan kristaller, belirli sebeplerle, genelde ter hareketlerle tabi, arka yarım daire kanallarına düşebilmektedir. Bu düşmeler sonucunda iç kulak kristali oynaması denilen durum ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kişi yatarken, yüz üstü dururken, sağa ya da sola dönerken de baş dönmesi yaşayabilmektedir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigo, halk arasında zaten baş dönmesi olarak anılmakta ve en önemli belirtisi de zaten baş dönmesidir. Hatta öyle bir baş dönmesi ki yatarken bile bu baş dönmesini hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra 5-10 saniye kadar baş dönmesi de yaşanabilmektedir. Kafa sabit tutulduğu an baş dönmesinin geçtiği ancak küçük bir harekette dahi yeniden dönmenin başladığı bilinmektedir. Bu durum oluştuğunda gün içinde sürekli olarak baş dönmesi yaşanabilmekte ve günden hiçbir şekilde verim alınamamaktadır. Çünkü bu baş dönmesi beraberinde mide bulantılarını da getirebilmektedir.
Vertigo Tedavisi Nasıldır?
Her hastalıkta olduğu gibi vertigo da aslında çıkış kaynağına göre tedavi edilmektedir. Soğuk algınlığı, tümör ya da enfeksiyon gibi hastalıklar sonucu açığa çıkıyorsa eğer bunlara uygun olarak tedavi yöntemi hazırlanır ve adımlar da buna göre izlenir. Baş dönmesi sorununun tamamen ortadan kalkması için ya da azaltılması için denge fonksiyonlarının güvenli düzeye getirilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak yine kaynağa göre değişerek, yani eğer ki kristale bağlı olarak bir ortaya çıkış varsa da kristallerin yeniden konumlandırılması ile tedavi sağlanabilir.