SAĞLIK

Yaz Aylarında Gelen Karın Ağrıları Besin Zehirlenmesinden Olabilir!

Mikropların çoğaldığı yaz aylarında dikkat edilecek en önemli şey, yediklerimiz. Besin zehirlenmesi hakkında ve dikkat edilmesi gerekenler...

   Yaz aylarında nedeni bilinmeden büyük bir artış gösteren karın ağrıları farklı farklı nedenlerden meydana gelmektedir. Ayrıca yaz aylarında birçok kişi de bu durumdan mustarip olduğu tüm araştırmalarca bilinmektedir. Tüketilen besinlerin saklanmış olmasında ya da yeme içme sırasında hijyenik olmakta fayda vardır. Çünkü yaz aylarında insanlar biraz daha rahat olabiliyor, sıcakların etkisiyle daha hızlı ve kolay çoğalan mikroorganizmalar da bunu fırsat biliyor, bu da besin zehirlenmesi artışına neden olan faktör olabilir. Bu nedenlerle de özellikle yaz aylarında tükettiğimiz besinlere ve belirtilere dikkat etmeliyiz.

Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

    Çoğunlukla hafif geçirilen besin zehirlenmeleri ölümcül seviyede olabilmektedir. Bakteri, virüs gibi mikroorganizmalar, toksinlerle sarılı olan yiyecekler ve içeceklerle insan vücuduna giriyor ve girdikçe daha da çoğalıyorlar. Yiyeceklerin ya da içeceklerin katamine yani mikropla sarılı olduğunu söyleyebilmek kolay değildir, çünkü görüntü yada koku hatta tatta değişiklikler olmayabiliyor Ayrıca besinlerin her bir noktasına homojen dağılım da göstermeyebiliyorlar. Bu nedenlerle de aynı yemeği yiyen her insanda zehirlenme olamadığı gibi seviyeleri de farklı olabilmektedir. Klinik bulgulara bakıldığında genelde halsizlik, karın ağrıları, ishal, kusma ve ateş gibi belirtiler ile karşımıza çıkar ve genellikle 1-3 gün arasında sürer. Çoğu kişi aynı hafta içerisinde iyileşme gösterir ancak kanlı kusma, kas ağrıları, tansiyonda düşmeler gibi belirtiler de geçiciliği daha zor olabilir.

Çiğ ve Az Pişen Besinlere Dikkat!

    İyi pişmemiş ya da çiğ tüketilen tüm et ve et yemeklerinde parazitler bolca bulunabilmektedir. Bağırsak solucanları, amipli dizanteri gibi zararlı canlılar, organizmalar gelişmek için böyle ortamları tercih ederler ve bir de canlı olarak insan vücuduna girdiklerinde tutmayı verin! Çok nadir olarak hepatit A virüsü de çiğ besinlerle bulaşabilmektedir. Bulgular ortaya çıkmadan, yani yeme öncesinde hem el temizliğine hem de etlerin iyi pişmesine dikkat etmelisiniz; sonuç olarak böyle.

Besin Zehirlenmesinden Korunabilmek İçin Dikkat Edilecekler

  • Besinleri mutlaka güvenilir yerlerden alın çünkü içerisinde ne olduğunu, nasıl sattıklarını bilmeniz gereklidir. Özellikle de yaz aylarında dışarıda açık satılan besinlerden uzak kalmanız oldukça doğru bir karar olacaktır.
  • Hijyen kurallarını aksatmamalı ve sirkülasyonu hızlı olan mekanları yemek için tercih etmelisiniz.
  • Alınacak olan gıda maddesi ne olursa olsun almadan önce etiket okunmalı, üretim tarihi, son kullanma tarihi gibi tarihlere ve saklama koşullarına dikkat etmeli uyarıları önemsemelisiniz.
  • Pastörize edilmemiş sütten uzak durmalısınız.
  • Kırık, çatlak ya da dışı kirlenmiş olan yumurta asla tüketmemelisiniz. Yumurtalar kırılacak dahi olsa kullanım öncesi yıkamalısınız.
  • Konserve satın alma sırasında kapaklarının şişkin ya da hasar görmüş olmamasına, kapağın gevşememiş olmasına ve son kullanma tarihlerine mutlaka dikkat etmelisiniz.
  • İçme sularınızı güvenilir kaynaklardan almalısınız ve güvenilir olmadığını düşündüğünüz hiçbir yerden alıveriş yapmamalısınız. Yapmak zorundaysanız da kaynatıp içmelisiniz.
  • Sebzeler ve meyveler dışlarına korunması için sıkılan ilaçlardan arınması için mutlaka ama mutlaka yıkanıp tüketilmelidir.
  • Dondurulmuş besinleri buzdolabı sıcaklığında ya da mikrodalgada çözmelisiniz. Çözme işlemi oda sıcaklığında, kalorifer ya da soba üzerinde asla yapılmamalı, enzimlere ve bakterilere şok etkisi yaratmak sizin için zararlı olabilir.
  • Yemekler mümkün olduğunda günlük hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Artan yemekler de ısıtılacaksa en fazla bir defa ısıtılmalıdır.
  • Pişme sonrası soğuması beklenecek olan besinler buzdolabında bekletilmelidir.
  • Kırmızı et, süt ve ürünleri, balık, tavuk gibi bozulması kolay olan besinler, uygun olan sıcaklıklarda pişirilmeli ve ayrıca oda sıcaklığında pişme sonrasında bir saatten fazla tutulmadan tüketilmelidir.
  • Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarının tüketilmesi sırasında yanında çiğ sebze meyve tüketilecekse eğer aynı doğrama tahtası ve bıçak kullanılmalıdır.
{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }