SAĞLIK

Zencefil soğuk algınlığına iyi gelir mi?

Kış aylarında zencefil sayesinde sağlığınızı koruyabilirsiniz

Kış mevsiminin başlaması ve havaların soğuması beraberinde hastalıkları da getiriyor. Kış boyunca birçok kez soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar yaşıyoruz ve bu tabi ki hayatımızı olumsuz etkiliyor. Yemeklerde baharat olarak kullanılan keskin tatlı bir bitki olan zencefil aynı zamanda kış hastalıklarından korunmaya yardım ediyor, ayrıca soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının tedavisinde de destekleyici olarak kullanılıyor. Kışı hastalanmadan geçirmek, eğer hastalandıysanız daha çabuk iyileşmek için zencefil kesinlikle en etkili doğal ilaçlardan biri.

Zencefillin tıbbi özellikleri

Zencefil geleneksel olarak şifa için kullanılıyor ve günümüzde bu bitkinin sağlığa faydaları tıbbi olarak da kanıtlanmış durumda. Biyoaktif bileşenler olan gingeroller ve şogaoller içeren zencefil bu bileşenler sayesinde boğaz ağrısına, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Ayrıca enfeksiyonlarla savaşmaya yardım eden antimikrobiyal etkiye sahip olması da bu bitkinin soğuk algılığı ile gribe iyi gelmesinin diğer bir sebebidir. Antienflamatuar etkisi de olan zencefil tüm bu etkileri ile soğuk algınlığına karşı çok kuvvetli bir koruyucu ve çok da kuvvetli bir iyileştiricidir.

Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirir

Soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak için en önemli unsurlardan biri bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasıdır. Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Grip virüslerden kaynaklanır ve yapılan araştırmalar zencefilin virüsler öldürmek için bağışıklık sistemini uyardığını ortaya koymuştur. Tüm bunlar zencefilin soğuk algınlığı ve gripten korunmada etkili olmasının yanı sıra bu hastalıkların semptomlarının azalmasını sağlama ve iyileşme süresini kısaltmasının sebepleridir.

Zencefil bakterilerden ve toksinlerden korur

Bu keskin lezzetli bitkinin bir özelliği de bakterilere, patojenlere ve toksinlere karşı koruyucu etkisi olmasıdır. Bakteriler, mikroplar birçok hastalığın en önemli sebebidir ve zencefilin sağladığı koruma bu etkenler sebebiyle ortaya çıkabilecek hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır.

Zencefil nasıl kullanılır?

Zencefil farklı şekillerde tüketilebiliyor, soğuk algınlığından korunmak ya da hastalandığınızda iyileşmeyi desteklemek için taze zencefili soyup çiğneyebilir, eczanelerde satılan zencefil pastillerinden alabilir ya da zencefil çayı yapıp içebilirsiniz.

Soğuk algınlığı için zencefil çayı nasıl hazırlanır?

Gördüğünüz gibi zencefil soğuk algınlığına iyi gelir mi sorusunun yanıtı evet. Soğuk kış aylarında zencefil tüketmenin en keyifli yoluysa tabi ki sıcacık zencefil çayı içmek. Zencefil çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi soğuk algınlığından koruyacak, hastaysanız rahatlamanızı sağlayıp daha kolay iyileşmenize yardım edecektir.

Malzemeler

  • 2,5 santim soyulmamış taze zencefil kökü (Taze zencefil kökünü hemen tüm büyük marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz)
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 çorba kaşığı doğal bal

Hazırlanışı

  • Zencefili rendeleyin ve tercihen çaydanlığın üstüne koyup üzerine bir bardak kaynar suyu ekleyin
  • 3 dakika kadar demlenmesini bekleyin
  • Limon suyu ile balı bir fincana koyun
  • Demlenen zencefil çayını süzerek bardağa boşaltın
  • İyice karıştırın, eğer isterseniz daha fazla bal ve limon ekleyebilirsiniz.

Zencefil kullanmadan önce bilmeniz gerekenler

Zencefil genel olarak güvenli bir baharat olarak kabul edilir, ancak nadir bir durum olmakla birlikte zencefil alerjisi görülebilir. Bu nedenle ilk kez zencefil kullanacaksanız çok az bir miktar tüketip herhangi bir alerjik reaksiyona neden olup olmadığını görmeniz en doğrusudur. Ayrıca hamilelerin doktora danışmadan zencefil tüketmesi doğru değildir. Aynı şekilde herhangi bir ilaç kullananların da zencefil kullanmadan önce muhakkak doktorlarına danışmaları gerekir. Yazımızı son bir uyarıyla bitirelim; evet zencefil soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir ancak kesin bir tedavi yöntemi değildir, tıbbi ilaçların yerine kullanılamaz.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }