Özellikle anneler ve babalar tarafından araştırılan disleksi, özel öğrenme güçlüğünün en büyük alt grubu olan okuma güçlüğünü tanımlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Şükrü Paksu, konuyla ilgili aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

Yeterince uyuyor musunuz?  Yeterli uyku nedir? Yeterince uyuyor musunuz? Yeterli uyku nedir?

DİSLEKSİ NEDİR?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Paksu, özel öğrenme güçlüğünün öğrenme zorluklarının genel adı olduğunu belirterek, disleksinin özel öğrenme güçlüğünün en büyük alt grubu olan okumayı tanımladığını söyledi.

ERKEK ÇOCUKLAR DAHA RİSKLİ

Konuşma pratiğinde sıklıkla bu iki terimin birbirinin yerine kullanıldığını ifade eden Paksu, erkek çocuklarda disleksi riskinin daha fazla olduğunu, bu durumun nörolojik yani beyin kaynaklı bir farklılık olduğunu belirtti.

GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ FAKTÖR

Paksu, özel öğrenme güçlüğü gelişiminde genetik yatkınlığın önemli olduğunu ifade ederek, “Ailede öğrenme güçlüğüne sahip birey bulunması bir risk faktörüdür. Özel öğrenme güçlüğüne sahip bir ebeveyn bu özelliği yüzde 30-60 ihtimalle kendi çocuğuna taşır. Her iki ebeveyn de özel öğrenme güçlüğüne sahip olduğunda çocuklarının özel öğrenme güçlüğü ile doğma ihtimali çok daha yüksektir. Erkek çocuklarda risk biraz daha fazladır” dedi.

BELİRTİLERİ DEĞİŞKENDİR

Özel öğrenme güçlüğü belirtilerinin kişiler arasında farklılık gösterdiğini vurgulayan Paksu, etkilenme düzeyine bağlı olarak her bireyde farklı şekil ve ağırlıkta bulgular görüldüğünü belirterek, “En sık etkilenen fonksiyonlar dinleme, konuşma, okuma, yazma, heceleme, matematik işlemler (hesaplama), algı, muhakeme, dikkat, hafıza, motor beceri, denge, koordinasyon, organizasyon ve sosyal uyumdur. Etkilenen fonksiyona göre özel öğrenme güçlüğü 4 grubu ayrılabilir. Okuma güçlüğü (disleksi), yazma güçlüğü (disgrafi), matematik güçlüğü (dilkalkuli), motor beceri, denge ve uyum güçlüğü (dispraksi). Bazı bireyler bu zorluklardan sadece birisine sahipken diğerlerinde bu zorluklardan birden fazlası bir arada bulunur. Ayrıca disleksiye dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi bazı psikiyatrik bozukluklar eşlik edebilir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim