Özel bir giysi giyilerek yapılan, düşük elektrik akımlarının vücuda verilmesinden oluşan antrenmanlara EMS denilmektedir. EMS, elektrikli kas uyarılmasının kısaltmasına verilen isimdir. Özellikle zayıflama amaçlı kullanılan EMS’lerin son yıllarda kullanımları oldukça artmış bulunmaktadır. Spor yapanlara büyük kolaylık sağlayan EMS sistemleri, aynı zamanda spor esnasında yapılan egzersizlerin daha kolay bir şekilde yapılması da sağlamaktadır.
EMS Sistemleri Nasıl Çalışır?
EMS sistemlerinde ki elektronik düzenekler, beynin spor esnasında bir hareketi yapmayı sağlayan kas sistemlerine gönderdiği, benzer sinyalleri göndermekte yardımcı olan araçlardır. Bu sayede EMS sistemi, beyinden gönderilen sinyallerin aynısını dışarıdan sadece kaslara yollayarak, kasılma seviyelerinin artmasını sağlamaktadır.
Böylelikle EMS vasıtası ile bir hareket, gelen elektrik akımı sayesinde yapılarak, ilgili kasların gelişimi ve çalışması daha kısa sürelerde olmaktadır. Bu sayede 4 saatlik bir egzersizin süresi, EMS sistemlerinin kullanılması ile 25 dakika içinde bitmektedir. Zamandan büyük tasarruf sağlayan EMS, 10 ana kas grubunu aynı anda çalıştırma becerisine sahip bulunmaktadır. En derin kas fibrillerine dek çalıştıran EMS, bu açıdan da büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Normal bir egzersiz ile derin kas fibrillerine ulaşılmak için çok büyük ağırlıklar kullanılması ger ektiği için, EMS eklemlerdeki bu yükü de azaltıp, istenmeyen sakatlanma durumlarının önüne geçmektedir. EMS egzersizleri yani elektriksel kas uyarım egzersizleri, hocalar eşliğinde yapılmaktadır.
EMS için özel kıyafetler, antrenmanların yapılacağı tesisler aracılığı sağlanmaktadır. EMS yaparken giyilen kıyafetlerin iki parçadan oluşmaktadır. Bunlardan birincisi elektrotların olduğu anti bakteriyel kıyafet, ikincisi de elektrodlu kıyafetin içine giyilen pamukludan oluşan tayt takımıdır. İstenirse bu giysiler kişiye özel olarak kullanılmak için satın alınabilmektedir. Bu özel kıyafetlerin egzersiz sırasında giyilmesinin amacı hem gerekli olan hijyeni sağlamak için, hem de sıvıyı tutup elektrik akımlarının vücuda daha iyi iletilmesindendir.
EMS KİLO VERDİRİR Mİ?
Konusunda eğitimli hocaların denetiminde yapılan EMS antrenmanları, kilo vermeyi hızlandıran bir egzersiz türüdür. Haftada iki gün 48 ya da 72 saat aralıklarla yapılmaktadır. Daha sık yapılması doğru olmayıp, ciddi bir kas çalışması olmasından ötürü, antrenmanlardan sonra dinlenme süresinin de o oranda uzun olması gerekmektedir. EMS’den iyi bir sonuç elde edebilmekte buna bağlı olmaktadır.
EMS ile kilo verme süresi kişiden kişiye değişmekte olup, kişinin fiziksel durumu ile de büyük bir bağlantısı bulunmaktadır. Doğru egzersizlerin uygulanması ve düzenli bir şekilde yapılan EMS antrenmanlarından sonra 6 ya da 10 seanstan sonra sonuç alınmaya ve kilo vermeye başlanmaktadır. Tabi EMS ile kilo verme sürecinde zayıflamak için gerekli olan beslenme düzenine de çok dikkat etmek gerekmektedir.
EMS'Yİ KİMLER YAPABİLİR?
EMS hem spor yapmak için, hem de çabuk kilo vermek isteyenler için zamandan büyük tasarruf sağlayan sistemlerdir. Sadece 25 dakika süren bir çalışma olduğu için zaman ayırma açısından çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Eklemleri ile problemleri olan kişiler için de, EMS kullanmak daha sağlıklı spor yapabilmelerini sağlamaktadır.
Bunun dışında bel fıtığı, boyun fıtığı ve sırt ağrıları içinde EMS çok büyük faydalar sağlamaktadır.
EMS sistemleri bir nevi fizik tedavi araçları arasında yer aldığı için özellikle fıtık sorunu yaşayanlar üzerinde tedavi edici özellikleri de bulunmaktadır. Egzersiz yapmasında sakınca olmayan her birey EMS yapabilmektedir. Kalp pili taşıyanların, hamilelerin ve epilepsi gibi benzeri hastalıkları olanların EMS egzersizlerini yapmamaları gerekmektedir. EMS antrenmanlarının ücretleri de makul fiyatlarda olup, gidilen tesise göre farklılık gösterebilmektedir.