Vücudun enfeksiyon ile savaşında rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara neden olunca sepsis ortaya çıkar. Bu durum organ yetmezliklerine ve sonucunda yaşam kaybına neden olabilir.

Sepsis acil bir durumdur. Ne yazık ki, sepsis nedeniyle her 3-4 saniyede bir kişi yaşamını kaybetmektedir. Birçok enfeksiyon hastalığında yaşam kaybı, sepsis nedeniyle gerçekleşir.

Sepsis neden oluşur

Enfeksiyonların birçoğu sepsise yol açabilir. Bunlar arasında zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar, deri veya yara enfeksiyonları ya da menenjit gibi yaygın olarak görülen enfeksiyonlar vardır.  Grip, sıtma, dank humması, sarı humma ve ebola gibi enfeksiyon hastalıklarının tümü sepsis ile sonuçlanabilir.

Sepsise neden olan enfeksiyonların %80’inden fazlası hastane dışında kazanılır. Herkes sepsis olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler risk altındadır. Bunlar 60 yaş üzerindeki erişkinler, 1 yaş altındaki çocuklar, kronik akciğer, karaciğer, kalp hastalığı olan kişiler, şeker (diyabet) ya da AIDS hastalığı olanlar veya dalağı olmayan kişilerdir.

Sepsis belirtileri

Sepsis bazı belirti ve bulgularla belirlenebilir:

Stresi yenmenin yolları: Kendinizi rahatlatmanın yöntemlerini keşfedin! Stresi yenmenin yolları: Kendinizi rahatlatmanın yöntemlerini keşfedin!
  • Sersemlik ve geveleyerek konuşma
  • Aşırı titreme
  • Kas ağrısı
  • AteşŞiddetli nefes darlığı
  • Gün boyu idrar yapamama
  • Solgun, benekli, rengi değişmiş cilt
  • Ölecekmiş gibi hissetme
     

Sepsis önlenebilir

Sepsisi önlemenin en kolay yolu enfeksiyonların önlenmesidir. Bu da aşılama ve temel hijyenle yapılabilir. Bir enfeksiyon sepsise yol açmışsa hızlı bir şekilde tanınmalı ve enfeksiyonun kaynağı antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Enfeksiyonların erken tedavisi ve sepsisin erken tanınması hayat kurtarır.

Sepsis dünyadaki en önlenebilir yaşam kaybı nedenidir. Aşılama, temiz sağlık tesislerine, temiz suya erişim gibi sağlık önlemleri ve hepsinden önce farkındalığın artırılmasıyla önlenebilir. Hayatta kalan pek çok kişi uzun vadeli sonuçlarla karşı karşıya kalır. Parmak veya uzuv kayıpları, hafıza ve konsantrasyon zayıflığı veya travma sonrası stres bozukluğu vb gibi…

Sepsis farkındalık günü 13 eylül

Sepsis krizinin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Sevdiklerinizi bilgilendirin. Her yıl 13 Eylül’de “Dünya Sepsis Günü”ne katılın. Farkındalığın artırılması, sepsisin önlenmesi için destek olun. Ne kadar çok kişi sepsisi bilirse o kadar çok kişi güvende olur.

Editör: TE Bilişim